Po čemu se Sajam poljoprivrede i privrede u Vlasenici duže pamti?

Udruzenje zena PodrinjeU Vlasenici je uspješno završen Sajam poljoprivrede i privrede. Sklopljeni su poslovi, ostvareni kontakti, mnogi su naučili novosti iz agro-svijeta, a žene iz Udruženja žena „Podrinje“ pripremile su bogatu gastro-ponudu i učinile da se Sajam u Vlasenici duže pamti.

Sajam u Vlasenici i ove godine privukao je veliki broj posjetilaca i izlagača. Ipak, ono što mnogima možda najduže ostane u sjećanju jeste hrana koju vrijedne vlaseničke žene iz godine u godinu pripremaju za sve posjetioce, a njih nije malo.

„Ja sam, na primjer, pravila pogaču, mesne rolate, pravila sam šnicle, svaka žena je pravila po nešto, trudili smo se da ne bude isto“, rekla je Rajka Dabić, članica UŽ „Podrinje“.

„Ja sam spremila pite, sir i kajmak, suve kolače. Recepte obično koristim od starina, naučila sam od moje svekrve, pa sam dalje proslijedila“, otkrila nam je Slavica Kovačević, takođe članica ovog udruženja.Hrana gastro ponuda

A na trpezi svega što nam je svima milo, tradicionalni recepti: pite, uštipci, sarma, proja, razne vrste kolača, a sve prirodno i zdravo.

„Sva pripremljena hrana je prirodna, odnosno, od naših domaćih proizvoda, jer mi imamo u našem udruženju žene koje se bave proizvodnjom mlijeka i mliječnih proizvoda, pa su pravile pite, zatim imamo žene koje se bave proizvodnjom malina, one su takođe od svojih proizvoda pripremile sokove, razne vrste kolača, slatka“, izjavila je za UPSMedia Desanka Nikolić, predsjednica UŽ „Podrinje“.

Strudla Sajam Vlasenica27 žena učestvovalo je u pripremi bogate gastro-ponude, a rezultat – puni stomaci i prazni tanjiri.

„Meni se sve dopada, ali onako najviše volim ove kiflice i pitu, mada sve je super, sve što žene iz Udruženje žena ‘Podrinje’ pripreme to je jako ukusno, one se potrude da svake godine ovaj sajam obogate bogatom trepezom, tako da je hrana najljepša na ovom sajmu“, rekla je Slađana Brajović, jedna od mnogobrojnih degustatora.

Ovakve sajamske manifestacije uglavnom služe za uspostavljanje kontakata, razmjenu iskustava i za novosti iz agrarnog svijeta. Pored toga, Sajam u Vlasenici pamti se i po specijalitetima vlaseničke kuhinje, u što smo se i sami uvjerili.