Novi smjer u srednjoj školi u Vlasenici

milorad vlacic vlasenicaUčenici koji završavaju osnovnu školu, u školskoj 2017/18. godini, u Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“ u Vlasenici, pored već ustaljenih zanimanja: gimnazija – opšti smjer, ekonomski tehničar i poljoprivredni tehničar, moći će se školovati i za novo zanimanje – fizioterapeutski tehničar.

Prema odluci Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske u novoj školskoj godini, u našem srednjoškolskom centru, biće upisano pet odjeljenja. Pored već ustaljenih struka – gimnazije, poljoprivredne i ekonomske, a s obzirom da vlada sve veće zanimanje za medicinsku struku, upisaćemo i dva odjeljenja učenika koji će se školovati za fizioterapeute. Potpisali smo Memorandum sa Domom zdravlja u Vlasenici i sva praktična nastava biće obavljana u Centru za bazičnu rehabilitaciju, koji je opremljen po najvišim standardima. Prije par godina Vlada Japana je rekonstruisala ovaj centar, tako da će učenici imati savršene uslove za obavljanje praktične nastave, a i stručan kadar koji će im držati predavanja. S obzirom da opština Vlasenica maksimalno podržava naš centar, za učenike iz okolnih mjesta u narednoj školskoj godini biće obezbijeđen prevoz školskim kombijima. U najavi je i izgradnja učeničko-studentskog doma u krugu naše škole, što će umnogome poboljšati uslove školovanja za učenike putnike„, rekao je direktor Goran Đurić.

Vlasenički srednjoškolski centar jedna je od rijetkih škola u regiji koja je poznata po uspjesima na mnogobrojnim takmičenjima u zemlji i inostranstvu.

„Koliko se u našem centru ozbiljno i kvalitetno radi, pokazatelj su i uspjesi naših učenika na mnogim takmičenjima. Mi smo jedina škola iz Bosne i Hercegovine koja će predstavljati našu zemlju na geografskoj olimpijadi. Gimnazijalac Stefan Jurošević trenutno je na matematičkoj olimpijadi u Ohridu, jedan je od šest učenika koji predstavlja Bosnu i Hercegovinu, a učestvovaće i na Državnom prvenstvu iz matematike 13. i 14 maja u Sarajevu. Jako mali broj učenika iz Republike Srpske učestvuje u radu Istraživačke stanice Petnica, a naš gimnazijalac Igor Šikuljak je i ove, kao i prethodnih godina, boravio tamo“, ističe Đurić.
Učenici koji pohađaju Srednjoškolski centar „Milorad Vlačić“ u Vlasenici imaju priliku da svoja interesovanja razvijaju i kroz mnogobrojne vannastavne aktivnosti.

U okviru centra djeluje veliki broj sportskih sekcija: košarka, fudbal, stoni tenis… Dramska grupa „Middle ages“ , koja priprema i izvodi predstave na engleskom i srpskom jeziku, već godinama osvaja razne nagrade, tako da je i ove godine, na Festivalu pozorišta u Konjicu, osvojila prvu nagradu za kolektivni nastup. Imamo i muzičku sobu, prostor kompletno opremljen svim instrumentima, gdje učenici mogu razvijati svoj muzički talenat na kreativan način. Muzička soba već pokazuje svoj efekat, jer imamo i rok grupu koja je nedavno imala i svoj prvi javni nastup„, rekao je direktor Srednjoškolskog centra „Milorad Vlačić“.