Načelnik Vlasenice obećao rješenje za kanalizaciju koja mjesecima zabrinjava mještane

kanalizacija vlasenicaMještani vlaseničkog naselja Toplik mjesecima traže da bude riješen problem kanalizacije, koja se izliva na magistralni put Vlasenica-Zvornik. Otpadna voda, kažu, ušla je i u nekoliko kuća. Nadležni obećavaju da je rješenje na pomolu.

Šest mjeseci građana Toplika u Vlasenici, kažu, od nadležnih čekaju da saniraju kanalizacioni sistem i spriječe izlijevanje otpadnih voda.

„Ovo je užasno, evo ja, ili bilo ko, kad krenem do grada, moram da trčim sto metara, autima niko ne koči, a bojimo se da nas ne isprskaju. Hemikalije su ovo, ovo nije gradska voda, ovo su čiste hemikalije“, žali se Rado Pejanović.

„Ja mislim da ovo nema nigdje, ni u našem kraju, a možda ni u RS. Da vam ispod prozora teče kanalizacija. Ja mislim da je krajnje vrijeme da se ovo uradi“, kaže Zvonko Bajagić.

Nekim stanovnicima voda je ušla i u domove, pa strahuju od zaraza.

„Ja samo znam da vas sad odvedem u moju kuću, u kući je bila radionica i kanali, sa lijeve i desne strane zidovi su mokri, ovdje prva kuća od nas, ženi je u podrumu voda“, rekla je za UPSMedia Rada Stojišić.

Načelnik opštine Vlasenica kaže da ranije nije bio upoznat sa ovim problemom, ali čim su mu se građani obratili odmah su angažovane nadležne službe, i građanima je fekalne vode vlobećano – za nekoliko dana, problem će biti saniran.

„Jednostavno je, ljudi su se prihvatili posla koji nisu mogli da riješe, cilj im je bio da izvuku sredstva, a problem da ostave građanima Vlasenice. Ja sam dobro sagledao problematiku, i učinićemo sve da se u narednih dva do tri dana uđe u rješavanje ovog problema“, izjavio je načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević.

Na potezu je komunalna inspekcija, a potom bi opština trebalo da riješi problem sa izvođačem radova, tako što bi se nastavilo s radovima ili raskinuo ugovor i bio izabran novi izvođač radova.

„Tu je iskrsnuo problem od početka, od pribavljanja projektne dokumentacije, a zatim je došlo do spora između izvođača radova i opštine, u smislu izvođenja samih radova“, rekao je Vlastimir Simanić, urbanističko-građevinski inspektor u Vlasenici.

Mještani kažu ako radovi na kanalizaciji ne budu urađeni u skladu s projektom, blokiraće magistralni put.