Mladi preduzetnici u posjeti Networksu

networksGrupa mladih preduzetnika iz Srebrenice, Bratunca, Milića i Vlasenice juče je boravila u cjelodnevnoj posjeti poslovnom centru Networks u Sarajevu gdje su prisustvovali zanimljivim predavanjima iz oblasti preduzetništva. Našim mladim preduzetnicima obratili su se Amel Mukača iz preduzća Fress, koji je održao predavanje o počecima u preduzetništvu o bitnim stvarima na koja se mora obratiti pažnja u počecima poslovanja i koji je, pojedinačno za svakog prisutnog preduzetnika, procjenjivao potencijale njihovih ideja.

„Bilo je jako zanimljivo i zapale su mi za oko dvije ideje koje će se, nadam se, u najskorije vrijeme realizovati. Ovi momci i djevojke moraju puno raditi i dati dosta od sebe i to sam pokušao danas da im prenesem. Sve zavisi od njih i od toga koliko su spremni da se posvete poslovima u koje ulaze“, kaže Mukača za UPSmedia internet stranicu.

networks2Još jedan od predavača je bio Benjamin Kadić, zaposlen kao menadžer prodaje u kompaniji Posao.ba, inače ekspert u oblasti marketinga i prodaje. Njegovo predavanje je bilo posvećeno marketinškim metodama, njihovoj vrijednosti, posebno kod poslova koji su u početnim fazama.

„Ja sam se trudio da ovim ljudima približim prakse i trendove koji se primjenjuju u prodaji u cijelom svijetu. Kako ostvariti prve prodaje, kako kreirati proizvode i privući kupce. Moja je želja bila da ih pokušam ohrabriti kako bi shvatili da za njih kupac postoji“, govori nam Benjamin Kadić.

Jedan od učesnika ovih radionica je bio i Duško Pejić iz Srebrenice čija štamparija i knjižara su već počele sa radom.

„Već sam iz ovog projekta izvukao prilično veliku korist koja se ogleda u pomoći u razvoju ideje, motivacije i izuzetno sam zadovoljan ovom posjetom i nadam se da ću se ponovo vratiti“, rekao je Pejić za UPSMedia.

Ivana Zekić iz Vlasenice je došla sa idejom proizvodnje namještaja optimizovanog za potrebe djece.

„Imali smo danas dva predavanja koja su bila vrlo inspirativna, posebno prvo predavanje gdje jedna veoma mlada osoba vodi izuzetan uspješan posao i koja je dala baš dobar primjer svima nama. Drugo predavanje je bilo dosta edukativno. Mnogo riječi je bilo o planiranju posla, dosta nam je ubacio tih bubica o kojima treba razmišljati. Ipak, dosta sam pod utiskom tog prvog predavanja gdje je mladić poručio da treba biti vrijedan i istrajan i da ne treba brzo očekivati rezultate i odustajati“, rekla nam je Ivana.

Tokom posjete mladi preduzetnici su obišli prostorije Poslovnog centra Networks u Sarajvu, a nakon predavanja održali su i sastanak sa organizatorima ove posjete, predstavnicima kompanije Posao.ba. Semina Husomanović iz kompanije Posao.ba, angažovana na projetku Ekonomsko osnaživanje mladih kaže da je ova posjeta pun pogodak.

„Ova saradnja koju smo ostvarili je od veoma velikog značaja jer smatramo da razmjena ideja i iskustava između mladih ljudi može da im pomogne prilikom osnivanja biznisa, a isto tako doprinosi i razvoju startup zajednice u našoj zemlji. Mi ćemo nastaviti aktivnosti u okviru projekta Ekonomsko osnaživanje mladih i upravo s tim ciljem organizujemo i „Info dan“ u Srebrenici koji će se održati 30. avgusta sa početkom u 12 sati u Biznis Centru u Srebrenici. Zainteresovanim osobama koje dođu taj dan objasnićemo koje su to aktivnosti projekta, koje su mogućnosti koje se pružaju nezaposlenim mladim ljudima, a za osobe koje žele da pokrenu vlasititi biznis, objasnićemo im na koji način to mogu da urade. Mi ćemo nastaviti da pružamo podršku startup kompanijama koja uključuje: treninge, mentorstvo, pravnu i finansijsku podršku. Evo ja pozivam sve mlade ljude, ukoliko ste mladi i imate ambicije da pokrenete vlastiti biznis, dođite u Biznis centar u Srebrenici 30. avgusta, družite se s nama. Takođe imaćete priliku i da prisustvujete zanimljivoj radionici na temu pisanja CV-a“, sumirala nam je Semina.

Nadamo se da će se ovakva i slične podrške mladim ljudima sa ovih prostora nastaviti i ubuduće. Sigurno je da je jučerašnja posjeta ostavila jake utiske na mlade preduzetnike koji su sve vrijeme puta nazad diskutovali o onom što su mogli čuti na predavanjima.