Mladi preduzetnici regije Birač u posjeti kompanijama „Networks“ i „Mistral“ u Sarajevu

Grupa mladih preduzetnika iz Srebrenice, Bratunca, Milića i Vlasenice boravila je u cjelodnevnoj posjeti poslovnom centru Networks u Sarajevu, posljednjoj u ovoj godini, gdje su prisustvovali zanimljivim predavanjima iz oblasti preduzetništva. Startup-i regije Birač posjetili su i kompaniju „Mistral“, gdje su se susreli sa Damirom Farukom Saračevićem, Chief Marketing Officer-om ove kompanije.

Mladi preduzetnici regije Birač najviše su bili oduševljeni posjetom kompaniji „Mistral“, gdje su se uvjerili u primjer uspješne startup ideje. Kompaniju „Mistral“ formirala su dva mlada i ambiciozna IT stručnjaka u Sarajevu i zaposlila četiri osobe. Pet godina poslije, oni imaju gotovo 100 zaposlenih i niz uspješno odrađenih projekata za mnoge velike klijente.

„Mnogo mi se dopala ova posjeta kompaniji ‘Mistral’ koje su nam Kolektiv i Networks centar omogućili da posjetimo. Ova kompanija i priča gospodina Damira Faruka Saračevića pomogla nam je da uvidimo da ni sada velikim kompanijama nije uvijek sve bilo lako, ali da uz rad, trud i to nešto ‘ljudsko’, kako reče gospodin Damir, može dosta da se postigne. U ovom momentu baš nam je ovo trebalo“, rekla je Vera Alempić, jedna od pet preduzetnika koji su dobili podršku projekta.

Saračević je našim mladim preduzetnicima ukazao na osnovne probleme sa kojima se jedna startup kompanija može susresti na početku, a iskoristio je priliku i da pozove mlade ljude da se bave programiranjem i razvojem novih aplikacija. Takođe je savjetovao startup-e da sama fakultetska diploma bez praktičnog iskustva nije dovoljna.

„Mora se stalno učiti, raditi, istraživati, razmišljati i uporedo konkretno raditi na novim rješenjima i inovacijama. I onda kada vidite šta ste završili za tri ili četiri godine, a pored toga imate i diplomu, onda je to nešto sasvim drugačije“, kazao je Saračević.

Našim mladim preduzetnicima svoje znanje iz oblasti marketniga i komunikacije sa klijentima prenijela je Dobrila Močević, izvršna direktorka agencije Prime Communications, kompanije koja se bavi odnosima sa javnošću.

Poslije radionice iz oblasti marketniga, preduzetnici obje regije družili su se i razgovarali sa Harisom Pamukom, mladim preduzetnikom i vlasnikom „Haris Youth“ hostela u Sarajevu, koji je prošao sve ono što je tek pred mladim preduzetnicima i koji je odgovarao na pitanja i savjetovao startup-e kako da izbjegnu probleme na koje je on nailazio.

Mladi preduzetnici regije Birač imali su priliku i da ponovo popričaju sa preduzetnicima regije Jajce, koji su na početku razrade svog biznis plana i koji su sa svojim kolegama iz regije Birač razmijenili iskustva i mišljenja.

„Uvijek mi je drago da posjetim Networks centar, osjećam se prijatno i vidim da nas neko i dalje prati i podržava i to mi mnogo znači“, kazao je Irvin Mujčić, startup iz Srebrenice.

Pet korisnika koji su ostvarili finansijsku podršku i potpisali ugovore za nastavak saradnje sa projektom u narednom periodu testiraće svoje proizvode i usluge, a potom i registrovati firme.

Projekat „Ekonomsko osnaživanje mladih“ implementira kompanija Posao.ba (Kolektiv), u saradnji s Udruženjem „Prijatelji Srebrenice“ i Opštinom Srebrenica, te uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.

Cilj projekta je ekonomski osnažiti mlade ljude u Srebrenici, Bratuncu, Milićima, Vlasenici i Zvorniku kroz zapošljavanje i samozapošljavanje, te dati podršku inovativnim poslovnim idejama mladih. Projekat je do sada podržao otvaranje više od sedamdeset radnih mjesta, te pokretanje šest startup kompanija u kojima rade mlade osobe koje imaju zajednički cilj – izgraditi uslove za život i bolju budućnost u opštinama u kojima žive.

Nadamo se da će se ovakva i slične podrške mladim ljudima sa ovih prostora nastaviti i ubuduće. Sigurno je da je jučerašnja posjeta ostavila jake utiske na mlade preduzetnike koji su sve vrijeme puta nazad diskutovali o onom što su vidjeli u kompaniji „Mistral“ i kako to primijeniti na njihove biznis planove, razgovarali su o svojim kolegama iz regije Jajce, kao i o stvarima koje su mogli čuti na predavanjima.