MLADI PREDUZETNICI REGIJE BIRAČ: DEMO DAN

U Networks centru u Sarajevu organizovan je Demo dan za mlade preduzetnike regije Birač u sklopu projekta „Ekonomsko osnaživanje mladih“. Događaju su prisustvovali mladi preduzetnici iz regije Birač, ali i budući preduzetnici iz Jajca i susjednih opština.

Posjeta Networks centru jedna je od aktivnosti koje Kolektiv Posao.ba i Udruženje „Prijatelji Srebrenice“ organizuju svakog mjeseca kao priliku za dodatne edukacije, umrežavanje i sastanke za mentorima.

Glavni dio programa bila je prezentacija sedam poslovnih ideja startup-a iz regije Birač, od kojih je njih pet ostvarilo uslove za finansijsku podršku projekta. Jedna od njih je i Ivana Zekić iz Vlasenice koja se predstavila biznis idejom proizvodnje eko namještaja za djecu.

„Dobila sam podršku projekta i Kolektiva Posao.ba, od čega ću prvi dio novca iskoristiti za testiranje mog proizvoda, vidjećemo kako prođe to i onda slijedi registracija. Ova finansijska podrška mi dosta znači, kao i mentorska podrška, savjeti i usmjeravanja koje dobijam u sklopu projekta, i na tome sam veoma zahvalna Kolektivu Posao.ba“, izjavila je Ivana Zekić.

Ona je dodala i da je veoma zadovoljna pozitivnim komantarima koje dobija, te da trenutno radi na razradi svoje linije namještaja i nada se da će uspjeti u svojoj namjeri.

Da biznis ideja može da se razvija i u okviru porodice, pokazuju nam Vera i Dejan Alempić, majka i sin koji su odlučili da pokušaju otvoriti pržionicu kafe. Njih dvoje i njihova biznis ideja takođe su dobili podršku projekta.

„Ostvarili smo veliki uspjeh dobivši pomoć Posao.ba koja će nam pomoći pri kupovini mašina. Troje nas iz porodice će raditi, ovo je porodični biznis, tako da bismo riješili pitanje naše egzistencije. Mislim da nam je potrebna još jedna pržionica kafe u Bratuncu i zato smo se odlučili za ovu ideju, i eto, ona se pokazala uspješnom“, kazala je Vera Alempić.

Semina Husomanović ispred kolektiva Posao.ba rekla je da će pet korisnika koji su ostvarili finansijsku podršku i potpisali ugovore za nastavak saradnje sa projektom testirati svoje proizvode i usluge, a potom i registrovati firme.

„Ako se pokaže da su njihovi proizvodi i usluge dovoljno razvijeni i da mogu da se predstave tržištu, oni će u narednom periodu registrovati biznis. A u okviru Demo dana preduzetnici iz regije Birač družili su se sa budućim preduzetnicima iz Jajca i mi se nadamo da će u budućem periodu doći do saradnje i da će svi oni prepoznati koliko je važno da razmjenjuju ideje i da zajednički rade na razvoju preduzetništva u zemlji“, kazala je Semina Husomanović, projekt koordinator Posao.ba.

U prijatnom ambijentu poslovnog centra Networks program Demo dana završen je radionicom na temu “Facebook marketing u malom biznisu“, a predavač je bio Milovan Petković, jedan od startup-a koji je dobio finansijsku podršku projekta. On je svoje znanje iz oblasti digitalnog marketinga podijelio sa budućim preduzetnicima iz Jajca.

Finansijsku podršku projekta dobile su i Milijana Sušić i Milena Nikolić sa svojom biznis idejom unikatnih pletenih i heklanih stvari i Slađana Stanković, koja se predstavila otvaranjem kozmetičkog studija za njegu.

Projekat „Ekonomsko osnaživanje mladih“ implementira kompanija Posao.ba (Kolektiv), u saradnji s Udruženjem „Prijatelji Srebrenice“ i Opštinom Srebrenica, te uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.