Mladi preduzetnici iz regije Birač: Posjeta Networks centru u Sarajevu

Mladi preduzetnici iz regije Birač u sklopu projekta „Ekonomsko osnaživanje mladih“ imali su priliku da posjete veliki poslovni centar Networks u Sarajevu i tom prilikom porazgovaraju sa mentorima i predavačima koji imaju iskustva u preduzetničkom svijetu.

Startup-i iz regije Birač su završili sa prvom fazom, fazom treninga, u okviru programa za razvoj startup kompanija, a posjeta Networks centru jedna je od aktivnosti koje Kolektiv Posao.ba organizuje svakog mjeseca kao priliku za dodatne edukacije, umrežavanje i sastanke za mentorima.

Ovom prilikom za mlade preduzetnike organizovane su tri radionice sa mentorima iz svijeta preduzetništva, a jedan od predavača bio je i Milovan Petković, startup koji je svoje znanje iz oblasti digitalnog marketinga podijelio sa ostalim učesnicima u programu.

Mlade preduzetnike je posebno ohrabrio razgovor sa Edinom Mehićem, osnivačem kompanije Kolektiv i suosnivačem Networks-a, koji je na vrlo pristupačan način dao sve svoje znanje i iskustvo na raspolaganje startup-ima.

„Meni je uvijek zanimljivo sresti ljude koji žele nešto napraviti, a mislim da je to najvažnije zanimanje danas – biti preduzetnik. Mi kao društvo trebamo sve učiniti da bi preduzetnika bilo više. Tako sam ja danas pokušao da sumiram svu svoju karijeru, to je nekih 20 godina, i svoja iskustva da prenesem ovim mladim ljudima, kao i generalno nova saznanja o biznisu. Ja sam izuzetno zadovoljan i iznenađen kvalitetom ideja, i želim nastaviti razgovarati sa ovim ljudima i pomoći im koliko mogu. To je nešto što mene inspiriše i u čemu želim učestvovati“, rekao je Edin Mehić, osnivač Posao.ba.

Startup-i su imali priliku i da porazgovaraju i sa Jasenkom Selimovićem i Almom Muharemović iz kompanije Networks, koji su im ukazali na prednosti i mane njihovih biznis planova, ali i sa Alisom Pašić, koja im je govorila o marketingu, i Miroslavom Divčićem, finansijskim konsultantom.

„Današnja radionica je zaista od velikog značaja, jer smo na licu mjesta dobili značajne i kvalitetne savjete od ljudi koji su pokrenuli biznise i koji su uspješni u svojim biznisima. To su neizmjerno kvalitetne informacije koje su jako značanje, posebno nama koji tek otpočinjemo sa svojim biznisima. Danas smo svi dobili dobre informacije i ohrabrenje da nastavimo sa svojim biznis idejama“, kazala je Dragana Živković, jedna od polaznica novog ciklusa Startup edukacije.

Projekat „Ekonomsko osnaživanje mladih“ implementira kompanija Posao.ba (Kolektiv), u saradnji s Udruženjem „Prijatelji Srebrenice“ i Opštinom Srebrenica, te uz podršku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva.