Evropski dan parkova obilježen u Vlasenici

evropski dan parkova u vlaseniciSadnjom sadnica javora, u Vlasenici je obilježen Evropski dan parkova. Aktivnost je, u gradskom parku u Vlasenici, organizovala Komisija za zaštitu okoline, kulturnog i prirodnog nasljeđa opštine Vlasenica, u saradnji sa Komunalnim preduzećem “Čistoća”.

Parkovi i prirodni resursi imaju značajnu ulogu u društvenom i turističkom razvoju lokalnih zajednica, poslovnog sektora, ali i stanovništva u cjelini. Sadnjom javora u Vlasenici, simbolično, odata je počast i planini u blizini grada.

„Do sada smo organizovali izložbu ptica u centru koja je prošla veoma uspješno. Danas smo izabrali javor da zasadimo zato što mi imamo ovdje planinu Javor, pa smo to nekako povezali, simbolično“, izjavio je Nebojša Pejanović, član Komisije za zaštitu okoline, kulturnog i prirodnog nasljeđa opštine Vlasenica.

„Zaista moramo se truditi, zadnje je vrijeme da svima nama na ovom svijetu proradi svijest o svakoj ovoj biljci, o njenoj duši i ovome što ona nama daje. Da nije ovoga, ne bismo ni mi bili ovo što jesmo i sve što smo više u ovoj prirodi, sve smo bolji ljudi“, rekla je Stojanka Kosorić, profesor poljoprivredne struke i član Komisije.

Na licu mjesta, svi učesnici su iz prve ruke mogli saznati kako pravilno zasaditi drvo.

„Treba iskopati dovoljno veliku, duboku, široku rupu, ne dirati ništa ovo zemlju koja se nalazi na sadnicama i zasaditi drvo u zemlju, položiti ga u zemlju onoliko koliko je bilo u prirodi, do te visine… U prnicipu, kada se pošumljava nekom vrstom drveta, najbolje je donijeti vrstu drveta koja je autohtona na tome području, a ako potiče iz rasadnika, da bude iz rasadnika približno nadmorske visine“, objasnio je Pajsija Petrović, diplomirani inženjer šumarstva.

Obilježavanju Evropskog dana parkova prisustvovali su i učenici SŠC “Milorad Vlačiċ”, kao i predstavnici više institucija. U narednim danima će se, kada to budu dozvoljavali vremenski uslovi, realizovati planirano uređenje i farbanje klupa u parku