Šetajmo, vozimo stazama mira ka boljoj budućnosti: Kamp mira u Kladnju

U petak, 30. septembra, i subotu, 1. oktobra, 2016. godine u Kladnju se održao “Kamp mira“, čiji je cilj bio jačanje svijesti o potrebi međuetničkog dijaloga i tolerancije.

“Kamp mira“ održan je u okviru projekta “Šetajmo, vozimo stazama mira ka boljoj budućnosti“.

Pored planinara i biciklista iz Kladnja, učesnici kampa bili su i biciklisti i planinari iz Vlasenice, kao i mladi ljudi – učenici srednjih škola u Kladnju i Vlasenici.

“Ovo je treća aktivnost u sklopu projekta ‘Šetajmo, vozimo stazama mira ka boljoj budućnosti’, imali smo dvije biciklijade i sada ‘Kamp mira’. ‘Kampom mira’ mi želimo da pošaljemo sliku povjerenja, razumijevanja i odgovornosti među narodima cijele BiH. Sve naše aktivnosti usmjerene su na jačanje svijesti o potrebi međuetničke tolerancije i komunikacije, tako i ova današnja“, rekao je koordinator projekta Goran Đurić.

Kamp je otpočeo tako što su planinari i biciklisti krenuli pješke iz Kladnja do lovačke kuće, gdje se nastavilo sa aktivnostima i radionicom za srednjoškolce.

“Uzimajući u obzir da većina mladih u Vlasenici i Kladnju odrasta u jednoetničkim sredinama, ova radionica namijenjena je upravo njima, jer mladi i jesu veliki dio naše ciljne grupe. I upravo svojim primjerom želimo da podstaknemo sve građane naše zemlje na ovakve i slične aktivnosti, a sve u cilju mirnije i tolerantnije budućnosti“, izjavio je Đurić.

U “Kampu mira“ djeca različitih nacionalnosti imala su priliku da se druže i zajedno borave sa vršnjacima, a kroz radionicu su razgovarali o mirovnim temama, predrasudama, problemima i načinima kako da zajedno stvaraju tolerantnije i odgovornije društvo u BiH.

Radionicu na temu mira i komunikacije održao je Čedomir Glavaš.

U okviru projekta “Šetajmo, vozimo stazama mira ka boljoj budućnosti“ održane su dvije biciklijade u Kladnju i Vlasenici, a predviđen je i nastavak aktivnosti, podizanje šume mira u Vlasenici, u saradnji srednjih škola iz Vlasenice i Kladnja.

Projekat „Šetajmo, vozimo stazama mira ka boljoj budućnosti“ je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost kojeg implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.    

                                                                                   

alt

Tekst je objavljen uz podršku američkog naroda preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Autori teksta su odgovorni za njegov sadržaj i stavovi koji su u njemu izneseni ne odražavaju stavove USAID-a ili

Vlade Sjedinjenih Američkih Država.