ŠETAJMO, VOZIMO STAZAMA MIRA KA BOLJOJ BUDUĆNOSTI

„U zdravom tijelu, zdrav duh“, poslovica je koja se mogla čuti na biciklijadi mira u Vlasenici. Više desetina biciklista, različitih životnih dobi, iz Bosne i Hercegovine posjetili su ovu opštinu i dali svoj doprinos u želji za očuvanjem mira.

Stazom mira ka boljoj budućnosti krenuli su i biciklisti iz Kladnja, Živinica, Bijeljine, Rogatice, Doboja, Tuzle, koji ističu da su jako srećni što mogu da daju svoj doprinos u širenju želje za mirom u Bosni i Hercegovini i svijetu.

„Zadovoljstvo nam je što možemo da damo svoj doprinos u realizaciji ovog projekta i što ćemo i sami organizovati istu manifestaciju u Kladnju, kako bismo aktivno učestvovali u kreiranju što bolje budućnosti za našu djecu“, istakao je Amir Šehić, predsjednik biciklističkog kluba „Kladanj“.

„Na ovaj način gradimo bolju budućnost u Bosni i Hercegovini, na ovakvim događajima treba učestvovati veliki broj ljudi, naročito mladih, jer se danas promoviše sport, zdrav život, a pored svega toga, mir koji trebamo čuvati“, poruka je Dragana Ilića, koji je zajedno sa svojim prijateljima vozio bicikl na ovom putu mira.

Ilićevu želju za očuvanje mira dijeli i Paisija Petrović, koji je predvodio ekipu biciklista iz Vlasenice, koji dodaje da je poželjno da ovakvih manifestacija bude više jer „Sport je nešto što ljude spaja i otvara im nove puteve, nove vidike i na taj način mogu upoznati mnogo ljudi.“

„Prije svega želimo na ovakvim manifestacija da okupimo mlade ljude i da im prenesemo riječi Mahatma Gandija „Ne treba nam put ka miru, nego je mir put“, izjavio je Goran Đurić, koordinator projekta „Šetajmo, vozimo stazama mira ka boljoj budućnosti“.

„S obzirom na to da projekat PRO-Budućnost radi na osnaživanju zajednica, veoma sam srećna što vidim veliki broj učesnika danas. Ova manifestacija pokazuje zajedništvo i da se u našim zajednicama može uraditi mnogo toga da bi se zajedništvo očuvalo“, stav je Kristine Šešlije, menadžera projekta PRO-Budućnost, ispred fondacije Mozaik, koja je i sama dala svoj doprinos vozivši bicikl vlaseničkom stazom mira.

Ovim događajem poslata je poruka mira i tolerancije prema svim narodima u BiH, a sve u cilju mirnije i tolerantnije budućnosti.

Projekat „Šetajmo, vozimo stazama mira ka boljoj budućnosti“ je podržan od strane USAID-ovog projekta PRO-Budućnost koji implementira Catholic Relief Services u saradnji sa Fondacijom Mozaik, Caritasom Bosne i Hercegovine, Forumom građana Tuzle, Helsinškim parlamentom građana Banja Luka i Međureligijskim vijećem u Bosni i Hercegovini.

alt

tekst je objavljen uz podršku američkog naroda preko Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).

Autori teksta su odgovorni za njegov sadržaj i stavovi koji su u njemu izneseni ne odražavaju stavove USAID-a ili

Vlade Sjedinjenih Američkih Država.