Druženje sa Vanjom Bulićem u Vlasenici

vanja bulic u vlaseniciU organizaciji Narodne biblioteke i Kulturnog centra, a pod pokroviteljstvom opštine, u Vlasenici je sinoć upriličeno književno druženje sa našim istaknutim piscem i novinarom, Laguninim autorom, Vanjom Bulićem.

Svih 90 minuta, koliko je ovo neobično druženje trajalo, dvije stotine posjetilaca uživalo je u kazivanju samog pisca i njegovog sagovornika Karla Astrahana, urednika programa u biblioteci „Milutin Bojić“.

Bulić, neposredan i duhovit, nije izbjegavao da da odgovore na pitanja koja su čitaoci imali za njega.

„Lepo je doći kod ljudi koji čitaju tvoje knjige i nema ništa lepše od toga kada pričaš sa nekim, i vidiš da te zaista i sluša. Iako sam prvi put u Vlasenici, ja sam čest gost u Republici Srpskoj, gde smo, kako sam čuo, Bačić-Alimpić, Kecmanović i ja najčitaniji pisci. Kao i uvek, moderator i ja smo prošetali kroz moja dela, da zainteresujemo ljude za ono što radim i pišem, naravno ne otkrivajući ono što ih čeka na kraju. Iako su teme mojih romana istorija i religija, ja se sa tim stvarima ne igram i sve što napišem prvo predam svom prijatelju, monahu Onufriju, da pročita, da ne napravim neku istorijsku ili religijsku grešku. U sve to ukomponujem neku trilersku priču koja je smeštena u današnje vreme, dakle otkrivajući neke tajne iz prošlosti, pokušavam da rešim neke tajne danas. Često čitaoci pitaju šta je istina, a šta fikcija u nekom romanu, a ja im kažem da je istina ono što je vezano za istoriju i religiju, a fikcija onaj trilerski dio“, kaže pisac.

Vlaseničku publiku je zanimalo i koje je djelo Buliću najdraže.

„Ako bih neko izdvajao, to bi bilo ‘Oko otoka’, knjiga koja prati porodicu Golootočana kroz pedeset godina. U ovom romanu najveći je deo onog kroz šta je prošla moja porodica, jer je i moj otac, predratni skojevac, ratni komunista, vojno lice, bio zatočenik na Golom otoku. Ta knjiga mi je poslužila i da pokažem da su majke, žene, najveći heroji tog vremena, koje su stoički sve izdržale i uspele da održe porodicu u jednom teškom vremenu“, kazao je Bulić.

Direktor Narodne biblioteke u Vlasenici Miloš Pepić ističe da je ovo veče pokazalo da su Vlaseničani željni kulturnih dešavanja.

„Odziv čitalaca i njihove reakcije pokazali su da smo, organizujući predstavljanje književnog rada Vanje Bulića, napravili pravi potez. Njegovi romani su među najčitanijim u našoj biblioteci, a publika ga voli i kao novinara i autora televizijskih emisija. S ponosom mogu reći da se ovo veče nije razlikovalo od sličnih događaja koji se prave u velikim gradovima. Tražila se knjiga više, ali našim čitaocima obećavamo da ćemo na predstojećem Sajmu knjiga u Beogradu, nabaviti sve ono što su propustili da kupe“, rekao je Pepić.

Književno veče je organizovano u sklopu obilježavanja Dana opštine Vlasenica – 21.septembra.

T.Golijanin