Dionica puta rekonstruisana udruženim snagama

Otvaranje put Vlasenica - Cikotska rijekaDanas je u vlasenici otvorena dionica puta Vlasenica – Cikotska Rijeka, duga 1.500 metara, a koja je asfaltirana zahvaljujući saradnji Ministarstva za izbjeglice i raseljena lica Republike Srpske, Federalnog Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglice i opštine Vlasenica, koji su zajednički finansirali projekat, vrijedan 190.000 KM. Otvaranju asfaltiranog puta, pored načelnika opštine Vlasenica, prisustvovali su i ministiri Davor Čordaš i Edin Ramić.

„Mi smo danas tu skupa – dva ministra sa načelnikom opštine – kako bismo na licu mjesta vidjeli kako se realiziraju projekti koje smo finansirali u proteklom periodu. Danas smo, takođe razgovarali o nastavku naše saradnje u oblasti popravljanja infrastrukture, koja je porušena tokom rata ili one koja nije bila dovoljni ni izgrađena. Nadam se da će ova dionica olakšati proces održivog povratka“, rekao je ministar Ramić nakon što je put svečano otvoren.

„Za pojedine projekte, koje mi radimo na razini zajedničkih projekata, se traži da postoji gotova infrastruktura. To znači da se stanovništvu neće Otvaranje puta Vlasenica - Cikotska Rijekaobnoviti kuće u onim sredinama gdje nisu urađeni putevi. Ovdje, na svu sreću, već imamo povratnika. U nekim opštinama to nije slučaj, a ovim projektom smo pokazali kako saradnjom možemo činiti dobre stvari“, izjavio je ministar Čordaš, tokom zajedničke konferencije za novinare.

„Opština Vlasenica je kandidovala ovaj projekat kod Ministarsta za izbjegla i raseljena lica RS i Ministarstva raseljenih osoba i izbjeglice FBiH. Ovaj put je širok četiri metra i zadovoljava sve standarde, onako kako je to predviđeno i projektom. Ovaj put predstavlja žilu kucavicu za ovaj sjeveroistočni dio opštine Vlasenica, a njemu gravitra veli broj sela i stanovnika i bošnjačke i srpske nacionalnosti“,  prezadovoljan je bio Miroslav Kraljević, prvi čovjek opštine Vlasenica.

Izvođač radova na novootvorenoj dionici bilo je preduzeće „Zvornikputevi“.