Bratunac: Održano 22. Regionalno takmičenje iz prve pomoći

reg takm ck bratunacU organizaciji Crvenog krsta Bratunac u Osnovnoj školi „Branko Radičević“ održano je 22. Regionalno takmičenje u pružanju prve pomoći. Učesnici takmičenja imali su zadatak da na najbolji mogući način zbrinu povrijeđene u pet zadanih situacija – posjekotine i smrzotine, ustrelna rana, prelom potkoljenice, a kao zadatak imali su i dvije reanimacije: bebe i odraslog čovjeka.

Organizatori takmičenja potrudili su se postaviti što realnije situacije u kojima bi se takmičari mogli naći, a znanje i vještine timova ocjenjivao je poseban žiri i kroz njihov rad sa povrijeđenima bodovali su sve što takmičari urade ili ne urade kako bi im mogli ukazati na greške.

„Ovo je tradicionalna aktivnost Crvenog krsta, gdje se svake godine održava takmičenje ekipa prve pomoći,a ovo takmičenje je sada održano u Nedjelji Crvenog krsta. Danas su sa nama ekipe omladine i podmlatka, jer svaka opštinska organizacija ima ekipu omladine i podmlatka, gdje učenici osnovnih i srednjih škola obučavaju prvu pomoć i od tih učenika sudije su dovojile one koji su danas na takmičenju. Željela bih takođe da se zahvalim republičkom Crvenom krstu, Opštini Bratunac, Osnovnoj školi ‘Branko Radičević’, koja nam je ustupila ovu dvoranu za takmičenje, Domu zdravlja, svim kolegama, učesnicima i sudijama današnjeg takmičenja“, izjavila je za UPSMedia Mirjana Ostojić, sekretar OOCK Bratunac

„Cilj naš i cilj Crvenog krsta jeste da se poveća znanje, da naši učenici nauče da pružaju prvu pomoć jer se mogu uvijek mogu naći u situaciji i potrebi pružanja prve pomoći i da spasavaju život. To je cilj jedini – spasavanje života. Ovo je laička prva pomoć i naši članovi podmlatka i omladine zaista pokazuju zavidno znanje iz pružanja prve pomoći“, rekao je Branko Bajić, sekretar koordinacionog Odbora CK regije Birač.

Takmičari su imali priliku demonstrirati stečene vještine i znanja iz oblasti pružanja prve pomoći na isceniranim nesrećama uz realistički prikaz povreda, stanja i oboljenja, aregionalnot akmienje ck ukupno se takmičilo osam ekipa iz regije Birač i više od 40 učenika.

„Veoma smo zadovoljni, sve smo uradili pravilno, imali smo manjih greškica, ali to su otprilike detalji, sve je bilo u redu. Jako je zanimljivo učiti jer znamo da bi nam to moglo biti potrebno nekad u životu“, izjavila je Jelena Alempić, Podmladak CK Zvorniik.

„Ovo je jedno divno iskustvo, da pomažemo ako vidimo neku osobu što je povrijeđena, da joj možemo da pomognemo prije nego što dođe prva pomoć. Imali smo povredu oba palca, smrzotine, imali smo Pneumotoraks i imali smo prelom desne potkoljenice“, rekao je Filip Dolijanović iz Bratunca.

Brojna istraživanja pokazala su da je pomoć koju pruža osoba koja se neposredno zatekne na mjestu nezgode početna i veoma važna karika u spasavanju ljudskih života. Prva pomoć je čin spasavanja života ali je, takođe, odraz humanosti, i znanja iz prve pomoći bi trebalo da budu dIo zdravstvene kulture građana – zaključak je ovogodišnjeg Regionalnog takmičenja iz prve pomoći.

Najbolje rezultate na današnjem takmičenju pokazali su takmičari iz Zvornika, dok su drugo mjesto zauzeli takmičari iz Bratunca.