Blistave ideje, preduzetnički duh i takmičarska atmosfera danas u Vlasenici

sajam oml pred u vlasDeveti „Sajam omladinskog preduzetništva“ danas je organizovan u Vlasenici u Srednjoškolskom centru „Milorad Vlačić“. Mladi preduzetnici predstavili su svoje poslovne ideje, a svoje proizvode predstavila su i učenička preduzeća sa područja opština Srebrenica, Bratunac, Milići, Vlasenica i Zvornik. Na sajmu je svoje ideje predstavilo više od 160 učesnika.

Imaginarno učeničko preduzeće „Atelje“ iz Zvornika osvojilo je maksimalan broj poena, prema ocjenama Komisije. Kao i ostali učenici, i oni se od novembra prošle godine pripremaju za Sajam.

„Veoma nam je drago da smo uspjeli da pokažemo ono što smo zamislili i da svojim izlaganjem zadovoljimo članove žirija. Ovo nam je predstavljalo jedno divno iskustvo, takođe jedno lijepo druženje, gdje smo u timskom radu uspjeli da ostvarimo veliki uspjeh“, izjavila je Ana Ristić, direktorica preduzeća „Atelje“.atelje zvornik

28 učeničkih preduzeća formiranih od 142 učenika srednjih škola iz regije Birač svoje konačne proizvode prezentovali su na Sajmu, a pet učeničkih preduzeća, prema ocjenama Komisije, ponijeli su epitet najboljih i osvojili su nagrade, dok su svi učesnici dobili vrijedne poklone.

„Mi smo se bavili proizvodnjom laboratorijskih napajanja. Pogledali smo i druge ideje, dosta su nam se svidjele, želim da preporučim svima da neko preduzeće oforme i da se prijave na sljedeći Sajam jer je iskustvo predivno“, rekao je Dragomir Maksimović iz preduzeća „UP-MOST“.

Na Sajmu je svoje poslovne ideje predstavilo i 13 mladih ljudi, a pet najboljih preduzetnika dobilo je priliku da pokrenu svoje biznise, uz podršku Fonda za razvoj omladinskog preduzetništva.

„Mi smo nastupili sa idejom otkup i prerada gljiva, voća i šumskih plodova, danas smo osvojili prvo mjesto. Izuzetno smo zahvalni organizatoru na učinjenim naporima da današnji sajam izvedu na najveći mogući nivo. Sam broj učenika dovoljno govori o kvalitetnom organizovanju“, rekao je Mirnes Zahirović, jedan od pobjednika na Sajmu.

I organizatori, kažu, zadovoljni su onim što su vidjeli danas.

„Savjetovao bih i svim ostalim kolegama iz opština da mladi ljudi ne idu iz ove zemlje, jer, danas su pokazali, imaju sa ovim idejama borbenosti i za život svoje porodice i za čitavo društvo“, izjavio je Šefkodragana jovanovic i hol Karić ispred Opštine Bratunac.

„Smatram da smo danas zaista imali Sajam mladosti, sajam budućih poslovnih ideja i na najljepši način smo predstavili da BiH i RS imaju svoju mladost i imaju šansu za jednu novu poslovnu zajednicu sa ovim mladim ljudima“, rekla je predsjednica Udruženja „Prijatelji Srebrenice“.

Sajam je rezultat zajedničkog zalaganja za razvoj preduzetništva mladih u regiji Birač, kroz projekat „Mladi preduzetnici za društvene promjene“ koji finansira Ambasada Kraljevine Holandije u BiH, a implementira Udruženje „Prijatelji Srebrenice“ u saradnji sa opštinama. Sa ovom tradicijom biće nastavljeno i u narednom periodu, te je poziv za prijavu za učestvovanje na sljedećem sajmu već otvoren.