Akcija sadnje voća u Vlasenici

vlasenica voce sadeDanas je otpočela akcija sadnje 770 sadnica voćki: jabuke, šljive, kruške i trešnje, na urbanom području Vlasenice, u okviru projekta “Postavljanje oglednog polja”.

Prema riječima samostalnog stručnog saradnika za poljoprivredu Radeta Mališevića, ukupno je nabavljeno 1500 sadnica voća, a planirano je da se ostatak posadi u okviru jesenje sjetve.

„Nabavku sadnica i praćenje oglednog polja finansiraju UNDP i CARE, uz sufinansiranje Opštine Vlasenica, u okviru pomenutog projekta. Do sada je kroz ovaj projekat realizovano niz aktivnosti koje imaju za cilj doprinos ruralnom razvoju i zapošljavanju putem sadnja voca u vlaseniciciljane pomoći voćarskoj i povrtlarskoj proizvodnji u Vlasenici. Podignuti su plastenici, a trenutno se radi na podizanju savremenog voćnjaka, gdje će postojeći i potencijalni voćari i povrtlari iz regije Birač imati priliku da se edukuju i usavrše, dok će učenici obavljati praktičnu nastavu”, naveo je Mališević.

Odlukom Skupštine opštine Vlasenica ogledno polje dato je na upravljanje Regionalnoj savjetodavnoj službi Bratunac, koja je, zajedno sa vlaseničkom Srednjom poljoprivrednom školom, partner na ovom projektu.