Akcija „Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu“

cjb bjeljinaSAOPŠTENjE ZA JAVNOST

Rezulati akcije “ Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu “ sprovedene na području Centra javne bezbjednosti Bijeljina

U okviru akcije „Pojas i sigurnosne sjedalice za djecu“ na području Centra javne bezbjednosti Bijeljina, u vremenskom periodu od 25. januara do 28. februara 2017. godine, realizovane su pojačane aktivnosti sa akcentom na kontrolu korišćenja bezbjednosnih pojaseva i sigurnosnih sjedalica za djecu, a sve sa ciljem smanjenja posljedica po lica u saobraćajnim nezgodama.

Tokom akcije kontrolisano je 3907 učesnika u saobraćaju, od čega vozača 3239, suvozača 500 i putnika u vozilu 168. Zbog nekorišćenja bezbjednosnog pojasa sankcionisano je ukupno 1093 učesnika u saobraćaju od čega 932 vozača, 119 suvozača i 42 putnika. Dok je zbog nekorišćenja sigurnosne sjedalice za djecu sankcionisan 31 vozač.

Podsjećamo učesnike u saobraćaju da su u obavezi da koriste bezbjednosni pojas, kako u svojstvu vozača i suvozača, tako i u svojstvu putnika. Djeca do 5 godina na zadnjem sjedištu su u obavezi da budu u sigurnosnoj sjedalici pravilno postavljenoj i pričvršćenoj, dok su djeca od 5 do 12 godina u obavezi da koriste bezbjednosni pojas. Djeca do 12 godina se ne smiju prevoziti na prednjem sjedištu, s tim da djeca do 2 godine se smiju prevoziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj u suprotnom smjeru od smjera kretanja vozila sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača.

Propisana kazna za nekorišćenje bezbjednosnog pojasa za vozače, suvozače i putnike u vozilu iznosi od 100 – 300 KM, dok se za prevoženje djece u vozilima bez sigurnosnih sjedalica ili prevoženja djece na zadnjem sjedištu bez prilagođenog podmetača vozaču izriče novčana kazna u iznosu od 40,00 KM. Za prevoz djeteta do 12 godina na prednjem sjedištu propisana je novčana kazna od 400-1000 KM.

Centar javne bezbjednosti Biejljina podsjeća da su saobraćajne propise dužni poštovati svi učesnici u saobraćaju, kako ne bi ugrozili svoje, ali i živote drugih učesnika u saobraćaju.

PORTPAROL CJB

Aleksandra Simojlović