Razvoj ženskog samostalnog rada u Vlasenici

Izvor: Opštinska uprava opštine Vlasenica

Dvije žene iz Vlasenice dobile su moto-kultivator i mašine za šivenje, u okviru projekta “Osnaživanje poljoprivrednih, preduzetničkih i uslužnih preduzeća pod vođstvom žena”, koje u ovoj opštini sprovode Društvo za afirmaciju i razvoj “NODAS” i lokalna uprava kao sufinansijer.

Projekt-menadžer “NODAS-a” Bekir Omerbašić rekao je novinarima da je time kroz projekat do sada prošlo 25 žena.

“Ovo nije konačan broj, mi planiramo da finansiramo još nekoliko žena koje se bave uslužnom i zanatskom djelatnošću. Pojedinačni grant po korisnici je 3.000 evra, s tim da svaka od njih učestvuje sa 15 odsto vlastitih sredstava”, izjavio je Omerbašić.

Majstor krojačkog zanata Loredana Đokić u vlastitoj krojačkoj radnji u Vlasenici stvara neobične kreacije za koje su joj potrebne i razne vrste mašina, koje imaju više funkcija, i koje će joj pomoći da posao uradi profesionalno.

“Bez alata, nema ni zanata. Ja sam se školovala za ovaj posao, koji nije lak, ako nemate dobre mašine ne možete ni napredovati. Imam u radnji `Overlovku` sa jednom iglom, imam šteparicu, koja je dotrajala i ovo sa `NODAS-om” mi mnogo znači”, izjavila je Đokićeva.

Ona je dobila tri mašine koje imaju više funkcija i uz pomoć kojih će moći da obrađuje teže materijale.

“Moj cilj je da proširim proizvodnju i, možda, jednoga dana da imam vlastitu liniju za proizvodnju dječije garderobe. Uvijek sam željela da imam vlastitu firmu i da radim neke neobične kreacije, a za to su mi potrebne još dvije-tri mašine”, izjavila je Đokićeva.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević ranije je izjavio da će u razvoj ženskog preduzetništva putem ovog projekta biti uloženo oko 96.000 evra, a opština Vlasenica izdvojiće 33.000 evra.

Kroz ovaj projekat podržano je i Udruženje žena “Podrinje” Vlasenica sa 12.000 evra, koje je dobilo mašinu za cijeđenje voća i povrća i mašinu za sušenje bilja.

Do kraja projekta “NODAS” će pokušati da brendira bar jedan njihov proizvod i da ga plasira na lokalna, ali i veća tržišta.

Vrijednost cjelokupnog projekta “Osnaživanje poljoprivrednih, preduzetničkih i uslužnih preduzeća pod vođstvom žena”, koji se osim u opštini Vlasenica, realizuje i u opštinama Konjic i Kladanj, iznosi 440.000 evra.

Projekat traje do kraja januara 2021. godine