Radionica za nastavnice i nastavnike osnovnih škola u Srebrenici - “Razumijevanje lažnih informacija”

13.05.2021 Piše: urednik

Dobili smo saopštenje organizacije ,,Mediana''.

Stručnjaci iz oblasti medijske pismenosti održat će 22.5. od 10 do 16 h u Kulturnom centru „Srebrenica“ besplatnu radionicu za nastavnice i nastavnike osnovnih škola s područja Srebrenice.

Radionica se organizuje u okviru projekta „Razvijanje medijskih i informacijskih kompetencija za prepoznavanje lažnih informacija kod nastavnika/ca u lokalnim zajednicama Sjeveroistočne Bosne“, a uz finansijsku podršku Evropske unije.

Na radionici će biti riječi o lažnim informacijama, njihovim ključnim razlikama u odnosu na vjerodostojne, o načinu na koji nastavnici/ce mogu prepoznati lažne informacije u medijima i naučiti svoje učenike/ce da ih i sami prepoznaju. Predavačice su profesorica Zarfa Hrnjić Kuduzović sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Tuzli, doktorice komunikoloških znanosti Vesima Čičkušić i Amela Delić.

Djeca u osnovnim školama izložena su različitim medijskim sadržajima, pa i lažnim informacijama kojima se često širi govor mržnje. Zato je neophodno razvijati kod njih kritički odnos prema medijskim sadržajima, usmjeravati ih na one kvalitetne, edukovati ih o načinima za prepoznavanje i suzbijanje lažnih informacija putem društvenih mreža, aplikacija za besplatnu razmjenu poruka ili u svakodnevnoj komunikaciji s vršnjacima.

U tom smislu od posebnog je značaja senzibilizovanje nastavnika/ca za prepoznavanje lažnih informacija i razumijevanje njihovog štetnog utjecaja na učenike/ce i društvo uopšte, te podsticanje nastavnika/ca da u časove odjeljenske zajednice inkorporiraju teme u kojima će govoriti o ovom medijskom fenomenu, njegovim manifestacijama i posljedicama.

Ovim putem pozivamo nastavnice i nastavnike da se prijave za učešće na radionici. Rok za prijave je 15.5.2021. Prijave (ime, prezime, email adresa i kontakt telefon) se mogu slati na email adresu medianatz@gmail.com. Radionice su besplatne, učesnicima/cama obezbjeđen je ručak, a nakon radionica za nastvanike/ce i učenike/ce slijedi i nagradni konkurs.