Protest roditelja učenika ispred područne škole u Potočarima

Ispred područne škole u Potočarima danas je održan miran protest roditelja učenika koji pohađaju ovu školu. Djeca već neko vrijeme nemaju nastavu, odnosno pohađaju online, a razlog je neadekvatno grijanje. Roditelji su na današnjem protestu iznjeli svoje zahtjeve, a djeca će od ponedjeljka ponovo u školske klupe.

Prisutni roditelji nisu krili nezadovoljstvo prouzrokovano uslovima u kojima njihova djeca pohađaju nastavu.

„Grijanje nam je problem već godinu dana. Grijanje nije problem 7 dana prije raspusta, kako se to navodi u medijima. Ubacivale su se tu neke grijalice, ali djeca su i dalje bila u bundicama, nisu mogla da se opuste. Mi obećanja slušamo godinama, tako da u obećanja više ne vjerujemo. Obećanja su priče za malu djecu.“, rekla je Adisa Omerović, jedan od roditelja.

„Mi tražimo bolju mogućnost djeci u školi. Škola ni na šta ne liči, a o djeci niko ne vodi računa, jer su godinu dana izgubili i toliko ne znaju. Imam troje djece, dvoje sam propratila i slobodno mogu reći da su oni u prvom razredu znali ono što on zna u trećem, jer je čitavu godinu dijete izgubilo. Ja sam pisala u grupe da predstavnici vijeća roditelja predlože da rukovodilac škole pokuša obezbjediti pristup internetu, da nekoga pozovu da nam to napravi, jer djeca ne mogu raditi domaći. Ako baš mora online nastava ja ne bježim od toga da radim sa svojim djetetom, ali ako ne istrajemo u ovome bićemo neprijatelji svojoj djeci, jer ćemo ih ostaviti nepismene.“, izjavila je Hiba Mehmedović.

Amela Hadžić, pomoćnica direktora Prve osnovne škole kaže da je rješavanje problema sa grijanjem u toku.

„Problem je nezadovoljstvo roditelja sa trenutnom situacijom koja nam se pojavila prošle školske godine, a to je da su nam peći za centralno grijanje stale. U procesu smo javne nabavke koju roditelji vjerovatno nisu razumjeli, jer se odužilo, ali evo privodimo kraju sve to. Uz sve to postoje i neki drugi problemi kao što je problem fiskulturne sale koju su roditelji danas spominjali. Ona košta mnogo novca za koju do sada nismo imali mogućnost da uradimo, kao i neki drugi problemi, ali evo nadam se da smo našli neka rješenja gdje ćemo zajedno sa roditeljima raditi na kvalitetnijem obrazovanju djece u Potočarima. Djeca će u ponedjeljak na nastavu, a u učionice ćemo unijeti peći na drva i tako se zagrijavati do završetka ovog procesa.“, izjavila je Amela Hadžić, pomoćnik direktora Prve osnovne škole Srebrenica.

Načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić istakao je da razumije zahtjeve roditelja.

„Mi smo došli ovdje da damo podršku i  roditeljima i učenicima i upravi škole. Mi smo čuli nekoliko opravdanih zahtjeva roditelja, međutim, čuli smo i jedno nerazumijevanje roditelja u odnosu na procedure koje moraju da se provedu, odnosno, javne nabavke, tendere, koje oduzimaju vrijeme, a svaki dan je ovdje bitan kada učenici sjede u hladnim učionicama ili gube časove zbog toga. Doći ćemo do rješenja, a i nešto se pokrenulo kada je u pitanju obezbeđivanje peći na drva kako bi se premostio ovaj period dok se ne postavi kotao. Ima još potrebe da se radi na školi i mi ćemo u narednom periodu, dok završimo izbore koji traju previše dugo, naći način kako da učinimo nešto da uslovi u ovoj školi budu bolji. Mi kao opština mnogo ulažemo u mlade ljude u Srebrenici, i u srednjoj, osnovnoj školi, adaptaciji i u različite projekte, ali i u samu djecu, jer je opština Srebrenica čak i jedina u Republici Srpskoj koja finansira prevoz osnovaca do svake područne škole. To Opštinu košta preko 300.000 KM na godišnjem nivou, i to je jedna ogromna stavka koja ide u tu namjenu, a ne možemo da je usmjerimo u projekte na objektu. Isto tako kupujemo kompletno knjige za osnovce do, mislim, 5.razreda i kroz druge vidove podrške činimo sve da stvorimo što bolje uslove. Opština ima budžet koji je ograničen , a pogotovo sada kada smo prešli na privredno finansiranje nismo u situaciji da reagujemo, evo konkretno sada, u ovom slučaju “ , završio je Grujičić.

Svi okupljeni na današnjem protestu nadaju se da će do sledeće zime biti riješeni svi problemi koja ova škola trenutno ima.