„Prosvjeta“ Srebrenica: Nagradni konkurs povodom manifestacije „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“

Opštinski odbor SPKD „Prosvjeta“ Srebrenica, u saradnji sa Narodnom bibliotekom Srebrenica, organizuje konkurs povodom prve kulturno-prosvjetne manifestacije „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“.

Konkurs je raspisan za:

1) književnu nagradu „Luka Milovanov Georgijević“ u dvije kategorije:

– esej ili studija o liku i djelu Luke Milovanova Georgijevića

– poezija (dostaviti do tri pjesme na slobodnu temu)

2) novinarsku nagradu „Boško Milovanović“

Novinarski članci mogu podrazumijevati razne oblasti (kultura, ekonomija, ekologija, medicina, nauka, politika, sport, vrijeme, zabava, itd.) bez žanrovskih ograničenja (građansko, kolaborativno, istraživačko, književno, narativno i kolumnističko novinarstvo)

3) literarnu nagradu „Živan Jovanović“ za esej na temu „Moj grad kroz vijekove“ (konkurs za osnovce i srednjoškolce)

4) studentsku stipendiju „Luka Milovanov Georgijević“ (za najuspješnijeg studenta sa područja opštine Srebrenica)

– Za književnu i novinarsku nagradu mogu konkurisati svi afirmisani i neafirmisani stvaraoci regiona, bez starosnog ograničenja, dok za literarnu nagradu radove šalju isključivo osnovci i srednjoškolci.

– Radovi moraju biti otkucani na srpskom jeziku i ćiriličnom pismu, te potpisani šifrom, uz razrješenje šifre u posebnom dokumentu.

– Zainteresovani autori svoje radove mogu slati putem pošte na adresu SPKD “Prosvjeta“ Srebrenica, ul.Milivoja Mičića bb , 75 430 Srebrenica, ili na elektronsku adresu prosvjeta.srebrenica@gmail.com .

– Ukoliko radove šaljete putem pošte potrebno je da ih dostavite u pet primjerka potpisana šifrom, a u posebnu kovertu da dostavite razrješenje šifre sa ličnim podacima (ime i prezime, mjesto stanovanja, kontakt telefon, email adresa).

– Ako konkurišete putem elektronske pošte, onda radove potpisane šifrom šaljete u jednom word ili pdf dokumentu, a u posebnom dokumentu razrješenje šifre sa ličnim podacima (ime i prezime, mjesto stanovanja, kontakt telefon, email adresa).

Za studentsku stipendiju na prethodno navedenu adresu neophodno je dostaviti: ovjerenu fotokopiju lične karte, dokaz o redovnom studiranju na javnom univerzitetu i potvrdu o prosjeku ocjena tokom dosadašnjeg studiranja;

– Rok za dostavljanje do sada neobjavljenih radova i potrebne dokumentacije za stipendiju je do 15.10.2019. godine;

– Nagrađeni učesnici će biti pozvani na kulturno-prosvjetnu manifestaciju „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“ koja će u Srebrenici biti održana u drugoj polovini oktobra.

– O nagradama će odluku donijeti petočlani žiri.

– Nagrađena i pohvaljena ostvarenja biće objavljena u 5. broju časopisa za kulturu, umjetnost i nauku „Srebrni vijenac“ u izdavaštvu SPKD „Prosvjeta“ Srebrenica, a autori će biti prigodno nagrađeni.

– O programu manifestacije blagovremeno će biti upoznati učesnici i javnost, a sve dodatne informacije možete dobiti putem elektronske pošte prosvjeta.srebrenica@gmail.com ili na broj telefona + 387 65 623 468.

Kulturno-prosvjetna manifestacija „Stopama Luke Milovanova Georgijevića“ nizom kulturnih i naučnih događaja je omaž liku i djelu Luke Milovanova, filologa i književnika, rođenog 1784. godine u Srebrenici, koji je tokom kratkog života, kao jedan od najvećih intelektualaca svoga doba, iza sebe ostavio stope kojim je Vuk Stefanović Karadžić hodio na putu jezika i književnosti. Istim stopama su nastavili i istaknuti srebrenički profesori, novinari i kulturni radnici Živan Jovanović i Boško Milovanović koji su svoj život posvetili osnivanju, razvoju i osavremenjavanju obrazovne, kulturne i informativne djelatnosti ovog dijela Podrinja. Te iste stope su bogato nasljeđe stvaralaštva i pisane riječi za nove generacije na hodočasnom putu za kulturu, prosvjetu i duhovnost, navedeno je u konkursu SPKD „Prosvjeta“ Srebrenica.