Promocija romana „Ankina rana“

Promocija romana "Ankina rana"U srebreničkoj Narodnoj biblioteci večeras je održana promocija romana „Ankina rana“, autora Željka T. Kovačevića, tokom koje su, prisutnim Srebreničanima, roman predstavili autor i recenzent Stanislav Tomić. Roman je objavljen u izdanju Srpskog prosvjetnog kulturnog društva „Prosvjeta“ iz Tuzle, a promociju je organizovala OO SPKD „Prosvjeta“ iz Srebrenice, saradnji sa Narodnom bibliotekom.

Nakon promocije na beogradskom sajmu prošle godine, nastalo je veliko interesovanje za roman „Ankina rana“, koji predstavlja svojevrstan simbol žene u Prvom svjetskom ratu.

„Obradio sam i neke stvari koje smo skloni da zaboravljamo; osvrnuo sam se na neke istorijske ličnosti kao što su: Nadežda Petrović i Emil Geprat, a osvrnuo sam se i na dobojski logor za djecu“, rekao je Kovačević za UPSMedia.

Ankina rana je priča jedne Anke koja je, nesrećnim slučajem, donijela na svijet jedno dijete. Ispočetka je željela da se riješi djeteta, ali, pošto se ono ipak rodilo, postaje njena „rana“ od koje je ona prvo psihički klonula, a zatim i umrla.

„Knjiga je napisana takvim stilom da čitalac ne može ostati ravnodušan; na pojedinim mjestima će, onaj ko je čita, možda, i zaplakati, a na nekim mjestima se i lijepo nasmijati. Iako ima jednu turobnu temu, sama knjiga nije turobna. Bez obzira što se u romanu govori o silovanju i logoru i što to zvuči kao teška tema i kao nešto što odbija čitaoca, ali, nakon čitanja, vi vidite u čemu je njen kvalitet i, zaista, ja sam prezadovoljan“, govori autor.

U romanu se stalno prepliću istorijski podaci i potreba književnika da se izrazi, te taj spoj daje djelu posebnu dimenziju.

Promocija romana "Ankina rana"„Jedan savremeni književnik je, na jedan lijep način, objasnio razliku izmeđeu književnosti i istorije, objašnjavajući to na primjeru smrti Patrijarha Pavla, rekavši da je sama sahrana, kojoj je prisustvovalo više stotina hiljada ljudi, jedna istorijska slika, a da je književnost prizor dvije monahinje kako, dan poslije, sade cvijeće na njegovom grobu. Ankina rana, zapravo, obiluje istorijskim podacima, ali i tim književnim detaljima, ilustrovanim kroz sudbine običnih ljudi“, rekao je Stanislav Tomić, recenzent romana.

Nedavno obilježavanja jubileja 110 godina postojanja „Prosvjete“ u Srebrenici je privuklo pažnju tuzlanske „Prosvjete“. Odmah je ostvaren kontakt i kao rezultat je uslijedila večerašnja promocija.

„Mi ćemo, sigurno, imati još ovakvih aktivnosti. Već nekoliko mjeseci radimo na obnavljanju našeg rada. Imamo u planu već nekoliko aktivnosti i u budućnosti će biti još mnogo kulturnih dešavanja u organizaciji srebreničke Prosvjete“, rekao nam je potpredsjednik SPKD „Prosveta“ iz Srebrenice, Duško Pejić.