Preventivna akcija „Niti 1 čaša prije vožnje“

Ministarstvo saobraćaja i veza RS, Ministarstvo unutrašnjih poslova RS, Agencija za bezbjednost saobraćaja RS, Republička uprava za inspekcijske poslove, Auto-moto savez RS, AMD-a, Molson Coors Company – Jelen pivo i lokalne zajednice sprovodiće u periodu od 14. decembra 2018. godine do 31. januara 2019. godine preventivnu aktivnost pod nazivom „NITI 1 ČAŠA PRIJE VOŽNJE“.

Kampanja ima za cilj da se skrene pažnja javnosti na činjenicu da predstojeći novogodišnji, božićni i drugi praznici donose sa sobom povećano konzumiranje alkohola, zbog čega je važno uticati na svijest vozača da pijani ne sjedaju za volan, već u tim situacijama da koriste sredstva javnog prevoza ili taksi službu.

Kampanja je usmjerena i prema pješacima, koji se pod uticajem alkohola kreću kolovozom. Alkohol je, jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda, naročito onih sa najtežim posljedicama. Alkohol povećava samopouzdanje vozača, smanjuje osjećaj odgovornosti, a istovremeno smanjuje mogućnost opažanja i dovodi do usporenog reagovanja, vozač postaje neoprezan i sklon nepoštovanju saobraćajnih propisa.

Količina od 0,5 promila alkohola u krvi povećava rizik od nastanka saobraćajne nezgode za dva puta. Sa jednim  promilom alkohola u krvi rizik od nastanka nezgode je sedmerostruko veći, a kod 1,4 promila dvadeset puta veći.

Statistički podaci MUP RS za period 01.01.2018.god. – 31.10.2018 god. pokazuju da su se u ovom periodu u Republici Srpskoj dogodile 8.562 saobraćajne nezgode u kojima je smrtno stradalo 98 lica, a 459 lica je zadobilo teške tjelesne povrede.

Kampanjom „Niti 1 čaša prije vožnje!“ će se povećati nivo bezbjednosti saobraćaja u Srpskoj kroz smanjenje broja vozača i drugih učesnika u saobraćaju koji učestvuju pod dejstvom alkohola.