Press konferencija: Koalicija „Zajedno za Srebrenicu“ proglasila pobjedu

U Srebrenici je danas održana press konferencija koalicije „Zajedno za Srebrenicu“.

„U ime koalicije Zajedno za Srebrenicu i OO SNSD-a možemo sa sigurnošću reći da je pobijedio naš kandidat za načelnika Mladen Grujičić i da će pobijediti srpska lista i da ćemo sigurno imati 11 odbornika. Cenzus će preći SNSD, DNS, US, SDS. Na osnovu medijskih kampanja koje se vode ovih dana u Srebrenici mogu reći da je izborna kampanja bila fer i demokratstka, da su biračka mjesta na vrijeme otvorena i zatvorena, nije bilo većih primjedbi. Kada saberemo sve glasove za Grujičića, razlika je nedostižna. Uzrok poraza Alije Tabakovića i bošnjačke liste treba tražiti u glasovima na redovnim biračkim tijelima. CIK je napravio presedan u svom postojanju poslije dejtonskog formiranja države. Oko tristo državljana BiH koji imaju lične dokumente, nisu bili u mogućnosti da glasaju. To je bio još jedan pritisak na izborni rezultat u Srebrenici, a isto tako, sa druge strane proglašenje pobjede koje nema i imamo neobjašnjivu matematiku.“, izjavio je danas Radomir Pavlović.

„Nakon mnogo peripetija i primjedbi uspjeli smo da privedemo kraju ove izbore. Rezultati su očekivani. Razlika je trebala biti mnogo veća između srpskih i bošnjačkih partija, ali i CIK se uključio da smanji ili da dovede neke političke partije. Taj trend, koji je od 96.prisutan u Srebrenici, očigledno još uvijek nije shvatio realnost Srebrenice, ali poslije ovih izbora treba unaprijediti sve ono što je do sada postignuto, propuste ispraviti, gdje je dobro nastaviti. Ovo nije pobjeda nijednog naroda nad drugim narodom, već određenih političkih partija. Nadam se da ćemo u skladu i razumijevanju nastaviti da gradimo Srebrenicu do koje nam je svima stalo.“, istakao je Momčilo Cvjetinović.

„Što se tiče izbora u Srebrenici nije bilo bitnih povreda izbornog procesa, sve je korektno proteklo, bezbjedno i sigurno. Čestitam svima koji su osvojili mandate, a naravno i načelniku. Vjerujem da ćemo u narednom periodu raditi za dobrobit svih građana Srebrenice.“, dodao je Cvijetin Maksimović.

„I pored svih manipulacija koje su se dešavale u proteklom periodu želimo da kažemo da smo pobijedili, iz razloga što imamo matematiku koja je realna, ne uveličava i ne opravdava. Ono što je negativno obilježilo ove izbore jeste Federacija odnosno nekoliko opština a to su Gradačac i Živinice, gdje su od samog početka varali. U Gradačcu je ubačeno 100 listića prije početka samog glasanja, a svoju dužnost u tom periodu obavilo je desetak građana. Naravno mnogo je više malverzacija koje naši posmatrači nisu ispratili iz razloga što nisu imali mogućnost da slikaju na kraju zapisnik, tako da to ostavlja prostor za manipulacije. Tome se i nada bošnjačka strana, odnosno političari Bošnjaci koji na ovaj način i po svaku cijenu žele da opravdaju svoj poraz i svoj nerad. Narod je pokazao do čega mu je stalo. U ovo mandatu ćemo opravdati sva očekivanja naroda. Teži se za čovjeka, za napredak, za rad, a ne za nacionalnost. Nikako ne mogu uticati na mene i na moju pobjedu. Želim da se zahvalim svima koji su me podržali, a ja ću to opravdati svojim radom. Svi koji su osvojili mandat shvatili su da im valja raditi.“, istakao je Mladen Grujičić.