Press konferencija u Srebrenici

Na press konferenciji koja je danas u Srebrenici održala koalicija „Zajedno za Srebrenicu“, izraženo je veliko nezadovoljstvo odlukom Centralne izborne komisije da ne dozvoli glasanje na predstojećim lokalnim izborima za sve one koji su prijavili na područje ove opštine nakon 1. oktobra, odnosno nakon zaključenja biračkog spiska.

„To je presedan dosadašnjih izbornih ciklusa, jer se moglo nekad glasati i samo sa potvrdom, bez ličnih dokumenata. Mi ćemo u ime koalicije da uložimo žalbu i tužbu CIK-u i Apelacionom sudu BiH preko našeg advokatskog tima, jer su time povrijeđene odredbe zakona i smatramo da svi građani koji imaju dokument taj dan mogu izaći na glasanje. Ovo je pitanje nametanja pritisaka na Opštinsku izbornu komisiju i usmjerava nas na mogućnost da predstojeći izbori ne budu u skladu sa zakonskim propisima koji se odnose na svaku drugu lokalnu zajednicu u Bosni i Hercegovini“ , rekao je Radomir Pavlović, ispred koalicije „Zajedno za Srebrenicu“.

Načelnik Srebrenice Mladen Grujičić ističe da se neprestano vrši pritisak na Opštinsku izbornu komisiju i da protivna strana ne bira sredstva kako bi došla do cilja.

„Mi nismo dobili zvaničnu odluku Centralne izborne komisije, ali ukoliko se to desi na ovakav način kako je to najavljeno, to će proizvesti mnoge probleme i ovim postupkom CIK izlazi iz okvira svojih nadležnosti i narušava pravo i ruši Ustav. Na ovaj način SDA vrši pritisak na Opštinsku izbornu komisiju i narušava izborni proces u Srebrenici direktno šteteći srpske glasove i idući u korist bošnjačkog glasačkog tijela. Ovo je primjer inženjeringa koji se ponavlja pred svake izbore i sve ono što drugi urade žele da pripišu srpskom glasačkom tijelu, jer su shvatili da jednostavno će izgubiti izbore i služeći se svim sredstvima pokušavajući da umanje pobjedu koja je vrlo izvjesna“ , dodao je načelnik Grujičić.

U narednom periodu očekuje se i zvanična odluka Centralne izborne komisije.