Press konferencija Sadika Ahmetovića i Ćamila Durakovića

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike je pozvalo na saslušanje Ćamila Durakovića i Sadika Ahmetovića, članove koalicije „Moja adresa Srebrenica“ radi saslušanja u svojstvu svjedoka u vezi sa krivičnim djelom izborna prevara i povreda prava birača. Nakon izjava koje su Ahmetović i Duraković dali u Policijskoj stanici u Srebrenici održali su i press konferenciju na kojoj su istakli da se ključno pitanje na saslušanju odnosilo na porijeklo izvora informacija koje je inicijativa „Moja adresa Srebrenica“ uputila CIK-u.

„Ponoviću ono što je i gospodin Duraković izjavio u medijima, a to je da se želi da ovaj slučaj iz Srebrenice prenese iz SIPA-e na MUP RS kako bi što prije zaključili i poslali izvještaj prema CIK-u da nema nikakvih problema. Ja sam odgovarao na neka pitanja, a ključno pitanje je bilo „Kako smo došli do određenih informacija koje su poslate u CIK“. Ono što želim podvući da ih jako interesira odakle nam ovaj spisak od 1400 osoba koje nemaju ni jedan lični dokument u Srebrenici, a mi smo to dobili anonimno i ne možemo kazati nešto što ne znamo. Kad sve podvučemo radi se o pritisku i progonu, pritisku od strane MUP-a da se sve ovo što smo u prethodnom periodu govorili, što smo razotkrili izborne prevare, da nas uplaše, prepadnu, da mi eventualno od toga odustanemo, da se pomirimo sa činjenicom da su u Srebrenici izbori bili regularni, a mi znamo da to nije slučaj. Tako da mi pozivamo sve one koji imaju nadležnost da razotkriju sve manjkavosti koje su pratili izborni proces u Srebrenici, da to istraže i podvuku crtu. Mi se nećemo uplašiti MUP-a, mi se nećemo uplašiti nikog, jer mi smo na strani zakona“ , rekao je Sadik Ahmetović, predsjednik inicijative „Moja adresa Srebrenica“.

Ćamil Duraković je izjavio da mu je na saslušanju  postavljeno samo jedno pitanje.

„Ono što sam ja primjetio u izjavama inspektora koji me je ispitivao jeste da su ovu prijavu podnijeli aktivisti srpskih stranaka i gdje mi je postavljeno jedno jedino pitanje a to je „Otkud vama spisak od 1400 ljudi iz Srbije na biračkom spisku a da nemaju važeće bosansko-hercegovačke dokumente?“. Svima je jasno da je ovo klasično represivno djelovanje na nas, samo da nas maltretiraju i dole nas pozivaju. SNSD kroz svoj mehanizam koje se zove MUP pokušava ovo razvoditi i da se stvari okrenu u drugom smjeru. U to ime pozivamo državne agencije da provedu do kraja ovu istragu i da njom obuhvati svakog pojedinca koji je i odgovoran za to. Mi smo mnogo truda uložili da CIK uvjerimo da su izbori u Srebrenici bili neregularni ali ono što je dobro i ohrabrujuće je da po prvi put CIK pokrenuo sveobuhvatnu istragu o izborima u Srebrenici i očito da ono što su oni uvidjeli po našim prijavama je urodilo plodom s obrzirom da naše rezultate nisu potvrdili.“ završio je Duraković.

Od Centralna izborne komisije se očekuje da u narednim danima donese konačnu odluku.