Press konferencija radnog predsjedništva SO Srebrenica

Članovi radnog predsjedištva SO Srebrenica održali su danas press konferenciju povodom nastavka daljeg rada Skupštine opštine. Predsjedavajući radnog predsjedništva Nikola Simić, pozvao je bošnjačke predstavnike da dostave svoje prijedloge za skupštinske komisije i radna tijela , predsjednika Skupštine, zamjenika načelnika i prestanu sa opstrukcijom ulaska u vlast.

„Mi smo danas odlučili da još jednom bošnjačke odbornike pozovemo,  da pozovemo opštinski odbor SDA, SBiH i DF da dostave prijedloge za ove funkcije, jer ukoliko nastave sa opstrukcijom vlasti tražit ćemo od Vlade RS-a da pokrene izmjenu zakona o lokalnoj samoupravi i člana 47. Takođe napominjemo da je istekom mandata starog saziva Skupštine opštine istekao i mandat načelnika odjeljenja opštinske uprave Srebrenica te je potrebno imenovati vršioce dužnosti istih i zakazati nastavak sjednice od strane Radnog predsjedništva SO Srebrenica. Na osnovu svega naprijed navedenog pozivamo bošnjačke predstavnike na potpisivanje Koalicionog sporazuma“ izjavio je Simić.

Prisutnim novinarima obratio se i Almir Dudić, član radnog predsjedništva.

„Prije svega ja se ograđujem od ovog svega što je on rekao, obzirom da sam ja prije pet minuta vidio ovo napisano. To je urađeno bez mene, i ja sam samo obaviješten da je zakazan press. Odazvao sam se. U ovome što je kolega pročitao optužuje se samo bošnjački blok i odbornici. Za koaliconi sporazum su potrebne dvije strane, a to je srpski i bošnjački blok. Zna se kako se konstituira  sjednica, tu je zakon jasan. Nije postojao sporazum, nisu postojali potpisi odbornika koji čine većinu, i bez tog je nemoguće konstituirati skupštinu. Nisu krivi samo Bošnjaci, nego i jedna i druga strana. Mogu pozvati i jednu i drugu stranu da razgovaraju. Bošnjački blok je opredjeljen za razgovor i dogovor, i funkcionisanju opštine Srebrenica sve u cilju boljih uslova i života građana. Ja ni oko čega ovog što smo čuli nisam konsultovan, ograđujem se. Pozivam srpski i bošnjački blok, zna se ko je zadužen za pregovore, pozivam ih da u što kraćem roku sjednu i dogovore se oko sporazuma, da se zna ko čini vlast, da se počne normalno funkcionisati“ , kazao je Dudić.

Predsjednik OO SNSD-a Srebrenica dr Radomir Pavlović smatra da je bošnjačkim predstavnicima vlasti nuđena fer i korektna raspodjela vlasti.

„Mi smo više puta vodili razgovore, bili smo blizu kompromisa. U njihovim redovima, pošto imaju odbornike iz tri partije, nema usaglašenih stavova i onda za javnost ispada to da postoji određena opstrukcija određenih pitanja. Mi smo Bošnjacima ponudili da dobiju onoliko vlasti koliko su Srbi imali kada je načelnik bio Ćamil Duraković. Mislim da je to dovoljna poruka bošnjačkog korpusu da dođu do razuma i potpisivanja Koalicionog sporazuma koji je zapeo oko jedne pozicije “ , rekao je Pavlović.

Načelnik opštine Srebrenica, Mladen Grujičić ističe da ukoliko ne dođe do konačnog dogovora između dvije strane uputiti inicijativu Vladi Republike Srpske i zahtjevati izmjenu zakona.

„Obzirom da smo mi dobili upute iz Ministarstva lokalne uprave i samouprave. Nažalost i pored više navrata da  se dogovrimo za bošnjačkim političarima iz razloga što su oni postavili zahtjeve i ultimatume koji su u startu neprihvatljivi jer se ne tiču lokala. Taj sporazum ne može biti potpisan u onakom konceptu. Mi smo i danas uputili poziv bošnjačkim partijama koje imaju odbornike da dođu i prihvate ono što je ponuđeno, i da dostave imena v.d. načelnika. Mi ćemo morati da funkcionišemo i da izaberemo ljude koji će voditi odjeljenja i raditi sve one poslove koji su pred nama, a zaista imamo dosta projekata koji čekaju. Mi ćemo reagovati, i opet smo ponudili Bošnjake da razgovaramo. Ukoliko ne budu htjeli imenovat ćemo v.d. načelnike odjeljenja, i onda ćemo ići sa inicijativom prema Vladi da nam kažu kako da dalje funkcionišemo. Tražit ćemo promjenu zakona u kojem stoji da je skupština konstituisana kada se izabere predsjednik da tu stoji i potpredsjednik i onda ćemo moći da funkcionišemo“ , zaključio je Grujičić.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *