PRESS KONFERENCIJA OIK-A U SREBRENICI

Danas je u Srebrenici održana press konferencija Opštinske izborne komisije, a povodom odluke CIK-a da se ponište rezultati izbora u ovoj opštini. Predsjednica OIK-a, kao i ostali članovi, ogradili su se od malverzacija bilo koje vrste na prethodno održanim izborima i naglasili da na njihov rad nije bilo pritužbi.

„Ja nisam sazvala ovu press konferenciju u ime Opštinske izborne komisije kako bismo  komentarisali odluku Centralne izborne komisije, već da bismo informisali  javnost o radu Opštinske izborne komisije prije, na dan, i poslije izbora. Mi smo od trenutka donošenja odluke o poništavanju izbora izloženi pritiscima raznih portala, Facebook stranica, gdje su imenom i prezimenom pojedini članovi prozvani, odnosno pripisuje nam se odgovornost za neregularnosti. Mi tvrdimo da je Opštinska izborna komisija radila u skladu sa Izbornim zakonom, sa drugim pravilima i pravilnicima Izbornog zakona. Mi se ne slažemo sa konstatacijama tih portala da mi snosimo odgovornost za poništenje izbora.“ , izjavila je Ljiljana Stevanović,  predsjednica OIK-a u Srebrenici.

Ovo mišljenje dijele i ostali članovi Opštinske izborne komisije.

„Ova Opštinska izborna komisija je navikla da ima pritiske, jer smo to imali i prije početka izbora, kada su se desili zloupotreba, odnosno fingiranje potpisa članova Opštinske izborne komisije i prijava Centralnoj izbornoj komisiji. Taj slučaj još nije završen. Nadamo se da će tužilaštvo to ispitati. Navikli smo na pritiske koji se dešavaju ovih dana i koji dolaze sa nekih portala. Mi ćemo poštovati svaku odluku Centralne izborne komisije koja bude pravosnažna i ona će za nas biti obavezujuća, jer smo preuzeli ovu dužnost da radimo u skladu sa zakonom i podzakonskim aktima iz oblasti izbora, ali isto tako, tamo gdje je ugrožena naša sigurnost, naš integritet, gdje je ugrožena naša čast ili moral, bićemo primorani da se zaštitimo, opet u skladu sa Zakonom, ma od koga dolazila prijetnja ili bilo šta drugo. Opštinska izborna komisija je upoznata sa nepravilnostima na dan izbora, nakon što smo dobili zapisnik o radu biračkog odbora. Nepravilnost koju smo uočili zahvaljujući medijima jeste da kutija biračkog mjesta na Soloćuši nije bila zapečaćena, ali jasno je propisano kako se postavlja, kada se postavlja kutija na biračkom mjestu i ko je odgovoran za to. Mi, ovim putem, pozivamo sve da se suzdrže do konačne odluke Suda i da prestanu sa lažnim optužbama. Nadamo se da ćemo ove izbore provesti u skladu sa onim kako je propisano i kako je to, i do sada, Opštinska izborna komisija radila, a svako neka pojedinačno snosi odgovornost, ukoliko je nešto uradio. „, dodao je Zekerijah Hadžić, član OIK-a u Srebrenici.

Da podsjetimo, lokalni izbori održani su 15. novembra prošle godine, a prema posljednjim dostupnim podacima za Srebrenicu, Mladen Grujičić, aktuelni načelnik i kandidat srpskih stranaka, imao je prednost u odnosu na Aliju Tabakovića, kandidata bošnjačkih stranaka.