Potpisani ugovori sa učesnicima XII Sajma poslovnih ideja

Danas su u prostorijama Udruženja “Prijatelji Srebrenice“ potpisani ugovori o korištenju sredstava Fonda za razvoj omladinskog preduzetništva sa šest učesnika XII Sajma poslovnih ideja. XII Sajam poslovnih ideja održan je u Srebrenici 24. aprila, a Komisija je procijenila da svih šest predstavljenih ideja zaslužuju da budu podržane, jer su dobro razvijene i provodive.

Miloš Ivanović iz Zvornika već je ranije učestvovao na Sajmu poslovnih ideja.

“Saradnju sa Udruženjem “Prijatelji Srebrenice“ počeo sam još 2015. godine i tada sam pobijedio na V Sajmu poslovnih ideja. Zahvaljujući nagradi koju sam dobio na svom imanju i parceli od 2.200 kvadratnih metara zasadio sam 150 sadnica lješnika. U međuvremenu, takođe zahvaljujući podršci Fonda za razvoj omladinskog preduzetništva, na plantaži sam postavio i sistem za navodnjavanje, pa za dvije-tri godine očekujem prvi značajniji prinos lješnika. Sredstva predviđena ugovorom koji sam danas potpisao iskoristiću za nabavku modernijeg trimera i pumpe za izbacivanje vode“ rekao je Miloš Ivanović.

Biznis plan i ideju Mevlide Mehanović iz Male Daljegošte – opština Srebrenica Komisija za odabir poslovnih proglasila je kao najbolju.

“Meni je čast i zadovoljstvo što sam bila dio ove grupe i što sam imala priliku da upoznam sve ove mlade ljude pune volje da nešto pokrenu. Već duže vremena bavim se proizvodnjom sokova i džemova od aronije, borovnice i maline, koje sama proizvodim, kao i proizvoda od šumskih plodova. Cilj mi je da pokrenem veću proizvodnju stopostotnih, hladno cijeđenih sokova od pomenutog voća. Sredstva podrške ću utrošiti na nabavku prese i pasterizatora, koji će moju proizvodnju učiniti efikasnijom. Mislim da su uslovi iz ove linije podrške veoma povoljni“ prokomentarisala je Mevlida Mehanović.

Bojana Lukić iz Bratunca, sa svojom poslovnom idejom “Edukativni centar za djecu“ osvojila je ukupno drugo mjesto na XII Sajmu poslovnih ideja.

“Počeli smo sa poslovnim aktivnostima tako što organizujemo rođendane za djecu, odnosno radimo animiranje na tim događajima. Uskoro treba da odaberemo prostor, jer ima više opcija u Bratuncu. Što se tiče sredstava, ona će biti iskorištena za opremanje prostora. Nadam se da ćemo uskoro da vas ugostimo u našem prostoru“ istakla je Bojana Lukić.

Sredstva za podršku preduzetnicima obezbjeđena su zahvaljujući Fondu za razvoj omladinskog preduzetništva Udruženja “Prijatelji Srebrenice“ i Crkvenoj zajednici Vlaardingen.