Potpisani ugovori između USAID/ PPMG i 9 opština iz BiH

USAID-ov Program podrške marginalizovanim grupama i 9 jedinica lokalne samouprave iz BiH formirali su zajednički fond za podršku razvoju biznisa marginalizovanih žena. Ukupna vrijednost fonda je oko 420.000 KM, u kojem jednakim iznosom učestvuju i USAID i lokalne zajednice.

Podrška Fonda namijenjena je razvoju mikro, malih i srednjih preduzeća kao i seoskih domaćinstava, žena žrtava nasilja, samohranih majki, nezaposlenih mladih žena mlađih od 35 godina, žena s invaliditetom ili s djetetom s invaliditetom, te žena koje su na neki drugi način marginalizovane, doprinoseći konkurentnosti lokalnih ekonomija i stvaranju mogućnosti za zapošljavanje teško zapošljivih kategorija.

Opštene Bratunac, Vlasenica, Osmaci, Jajce, Milići, Gračanica, Čapljina, Srebrenik i Modriča učestvovale su u današnjem potpisivanju ugovora koje se zbog pandemije korona virusa održalo online. Najavljeno je da će se raspisati Javni pozivi putem kojih će opštine pomoći marginalizovanim ženama sa teritorije svoje opštine.

„Cilj nam je svima da ovaj projekat opravdamo. Vrlo nam je bitan u ovom momentu, kada su mnoga radna mjesta izgubljena. Žene u Bratuncu imaju dobro iskustvo sa pokretanjem vlastitog biznisa. Prva poljoprivredna zadruga u Bosni i Hercegovini upravo je potekla od naših žena.“, izjavio je načelnik opštine Bratunac, Nedeljko Mlađenović.

„Kroz projekte koji se sprovode na teritoriji opštine Vlasenica prolazi 200 korisnika, od čega je 160 žena, što govori da smo se maksimalno opredjelili da pomognemo tu populaciju. One su se pokazale zaista kao odgovorne. Cilj je da osnažimo i sela i ruralne dijelove opštine i samu Vlasenicu.“, rekao je Miroslav Kraljević, načelnik opštine Vlasenica.