Potočari: Kolektivna dženaza za 33 identifikovane žrtve

U Memorijalnom centru u Potočarima održana je komemoracija Bošnjacima ubijenim u julu 1995. godine. Danas su sahranjeni posmrtni ostaci 33 ekshumirane i identifikovane žrtve.

Najmlađa i najstarija žrtva koje su danas ukopane dolaze iz iste porodice. Majku Šahu i bratića Osmana, najstariju i najmlađu žrtvu koje su ukopane danas, ispratio je Nezim Cvrk. Sa njima je ispatio i brata Rešida.

„Mi smo zajednov napustili Srebrenicu, otišli, brat je s nama išao preko šume, nije ni došao, i eto, kakva im je sudbina bila, to samo Bog zna. Nisu kompletna tijela, ja sam ih gledao, išao sam u Tuzlu da potpišem, majki je samo glava pronađena, kod brata glava i kost, u bratića je 80 odsto kostiju. Mater su mi našli pod selom, brata u našoj šumi“, rekao je Nezim Cvrk.

Svog oca Mevlida danas je ukopala Mirela Bektić. Mevlid je u vrijeme ubistva imao današnje Mireline godine – 33.

„Posljednji put smo se vidjeli 1993. godine, kada se rodio moj brat, koji je morao na liječenje u Tuzlu, otac je ostao u Srebrenici jer je radio u fabrici akumulatora, nadao se da će rat stati i da će se vratiti na posao, to je bio zadnji put da sam ga vidjela. 1995. godine smo dobili pismo od njega u kojem nam kaže da uskoro dolazi, ali nikad nije došao“, kazala je Mirela Bektić.

Nakon obraćanja zvaničnika, brojne delegacije položile su cvijeće i odale poštu ubijenima. Cvijeće su položili članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović, zvaničnici iz Federacije BiH, predstavnici diplomatskog kora i međunarodnih organizacija u BiH.

Sa današnjom dženazom, ukupno je pokopano 6.643 srebreničke žrtve, a prema podacima Instituta za nestale BiH, još uvijek se traga za više od 1.000 nestalih.