Posjeta ministra Pašalića opštinama Bratunac i Srebrenica

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Boris Pašalić posjetio je danas, 09.06.2020. godine opštine Bratunac i Srebrenica gdje je održao radne sastanke sa načelnicima opština. U poljoprivredne projekte u Bratuncu i Srebrenici uloženo je do sada oko 20 miliona KM.  Jedan od osnovnih izazova za uzgajivače malina i drugih poljoprivrednih kultura predstavlja pitanje navodnjavanja. Vlada Republike Srpske uložila je 9.1 milion KM u izgradnju sistema za navodnjavanje, što će rezultirati porastom prinosa, kao i uvećanjem prihoda.

„Nismo mogli obrađivati zemlju, imamo jedno pedeset duluma zemlje, voćnjak i kuću i ništa se nije moglo raditi jer nemamo vodu. Značiće nam mnogo i za malinu, za voćnjak, za sve, i biće nam satisfakcija za dalji rad.“ , prokomentarisala je Zaga Simić.

U proteklom periodu, Vlada Republike Srpske investirala je i u druge projekte na području ovih opština – izgradnju vodoprivrednih objekata, a prije svega u regulaciju riječnih korita.

„Kada govorimo samo o vodoprivrednim objektima u zadnjih pet, šest godina, ovdje je uloženo oko 13.5 miliona KM a oko 5 miliona KM direktnih podsticaja za naše poljoprivredne proizvođače a pola od tih 5 miliona čini malina, što je tipično za ovaj kraj, tako da možemo biti zadovoljni šta smo uradili na ovom području ali nećemo tu stati.“ , izjavio je ministar Pašalić.

Načelnik Opštine Bratunac ističe da je dobijena podrška i za izgradnju sekundarnih mreža za navodnjavanje i priključivanje korisnika.

“Današnja posjeta gospodina Pašalića, ministra poljoprivrede i vodoprivrede RS i Stefana Mitrovića, direktora jedinice za koordinaciju poljoprivrednih projekata sigurno je bitna za Bratunac, jer ove dvije institucije su prije par godina preko dva miliona maraka investirale za područje opštine Bratunac, prije svega za sistem za navodnjavanje i mi smo jedna od rijetkih opština čije je cijelo područje pokriveno mrežom, a sada se radi sekundarna mreža koju takođe radimo uz pomoć Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede koje je nabavilo potreban materijal i mašine, a Opština preko rasadnika, odnosno D.O.O. “Malina” izvodi radove. Podsticaji za sve poljoprivredne proizvođače su do sada redovno isplaćivani.”

Za Opštinu Srebrenica od kapitalnog značaja je navodnjavanje skelanskog kraja.

„Ono što je najznačajnije za Srebrenicu je navodnjavanje skelanskog kraja koji će početi u građevisnkoj sezoni 2021. godine. Taj projekat vrijedi oko 10 miliona KM. Pričali smo i tome da taj skelanski kraj, s obzirom da ima pogodne uslove za razvoj poljoprivrede, da pokrenemo i neku preradu na tom području kako bi omogućili siguran plasman proizvoda ljudi koji se bave poljoprivredom.“, rekao je Mladen Grujičić, načelnik Opštine Srebrenica.

Ovom prilikom uručene su plakete ministru Borisu Pašaliću i direktoru Jedinice za koordinaciju u poljoprivredu Stefanu Mitroviću za izuzetan doprinos razvoju poljoprivrede i ukupnom razvoju ovih lokalnih zajednica tokom 2019. godine