Podrška Domu zdravlja Bratunac stigla iz Zvornika

Epidemiološka situacija u Bratuncu iz dana u dan se pogoršava. Trenutno su  na području opštine 44 lica pozitivna na korona virus, od čega su tri lica  na bolničkom liječenju, a životno nisu ugrožena. U izolaciji se nalaze 74 osobe. O trenutnoj epidemiološkoj situaciji razgovarali smo sa direktorom JZU Dom zdravlja Bratunac Aleksandrom Vasićem.

„Jutros smo poslali još 12 briseva na uzorkovanje, a rezultati za njih se čekaju. Imamo zaraženih u našoj ustanovi, ali situacija nije strašna. Laboratorija je bila stavljena pod ključ, svi laboranti su zaraženi, odnosno pozitivni na korona virus. Juče sam uspio da se dogovorim sa radnicima iz bolnice iz Zvornika, tako da je od danas laboratorija ponovo krenula sa radom. Tu nam je laborant koji radi hitne slučajeve, odnosno sedimantaciju, krvnu sliku, CRP, što nam je potrebno za kontrolu korona virusa. Od ljekara, imamo jednog ljekara koji je pozitivan na korona virus, on se dobro osjeća, ali još uvijek nije počeo da radi. Druga doktorica je u izolaciji, jer je kontakt. Ona je bez ikakvih tegoba i simptoma. Oformili smo i ambulantu ispred Doma zdravlja u kojoj pregledamo osobe koje dolaze sa respiratornim problemima i kovid pozitivne pacijente u kojoj dijelimo i terapiju kovid pozitivnima.“, istakao je dr Aleksandar Vasić.

Veliki broj pozitivnih na korona virus i veliki broj lica u izolaciji ukazuje na manjak zaštite od ovog virusa. Ulazak pacijenata u Dom zdravlja je sveden na minimum, a smanjen je i kontakt sa pacijentima. Hronične terapije pacijenti dobijaju ispred Doma zdravlja.

„Pozitivne osobe su uglavnom zaražene na nekim mjestima van Doma zdravlja. Okupljanja, slavlja, to je najveći problem.“, dodaje dr Vasić.

Doktor Vasić potvrđuje da je veoma teško razlikovati sezonski grip od korone jer su simptomi veoma slični.

„Osobe koje osjećaju neke promjene najbolje je da se jave na broj Doma zdravlja ili svom porodičnom ljekaru da to izdiferenciju i da se postavi tačna dijagnoza. Preporučujem unošenje veće količine voća i povrća kao i jake hrane da bi organizam bio u stanju da se izbori.“, pojašnjava Vasić.

Uskoro treba da stignu i vakcine za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, što će donekle smanjiti broj pacijenata koji se javljaju.

„Volio bih da skrenem pažnju našim građanima da povedu računa o okupljanju, sastancima. Ako su već u grupa da se bar zaštite, a da te grupe budu što manje, jer ako mi sami ne pazimo na sebe, neće niko drugi. Mlade osobe će to lako prebroditi, ali problem su osobe koje boluju od hroničnih bolesti i stare osobe.  Imamo dosta osoba koje ne vjeruju u korona virus i negoduju sve, ali kada se  desi problem onda dođu i traže pomoć, jer ne znaju šta da rade.“, zaključio je dr Vasić.

Piše: M.U.