Podjela poljoprivredne pomoći u Srebrenici

U Srebrenici je danas izvršena podjela povrća, sjemena i đubriva za poljoprivrednike sa teritorije ove opštine. Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske je u potpunosti obezbjedilo ove pakete, bez učešća građana koji iz nekog razloga nisu mogli sebi obezbjediti određeni materijal.

„Danas smo na podjeli sjemenskog materijala na području opštine Srebrenica, tačnije za proizvođače opštine Srebrenica, koje zbog novonastale situacije, situacije nastale korona virusom, obezbjedilo Ministarstvo poljoprivrede. Iz sredstava IFAD-a, po projektu Ruralnog razvoja i omasovljavanja poljoprivredne proizvodnje. Ovo je pomoć koja sadrži paket sjemenskog materijala, podizanje povrtnjaka, odnosno za povrtlarske kulture, krompira, pasulja, luka, zatim sitnog sjemena…To je prvi dio paketa, a tokom drugog paketa koji će najvjerovatnije biti podjeljen krajem tekućeg, eventualno početkom sljedećeg mjeseca, sadržaće rasadu za papriku, paradajz i kupus, kao i ručnu prskalicu kojom će proizvođači moći da primjene sredstvo za zaštitu i eventualno folijarnu prihranu ukoliko koriste ovaj način prihrane.“, izjavila je Jadranka Bojić, Resor za pružanje stručnih usluga, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

Pored sjemena ovom prilikom su podijeljena i đubriva, 25kg osnovnog NPK đubriva, zatim 25kg KAN-a, kao i vodotopiva đubriva.

„U cilju umasovljenja poljoprivredne proizvodnje opštini Srebrenica su dodijeljeni ti paketi. Predsjednici savjeta mjesnih zajednica su dostavili spiskove najugroženijih kategorija stanovništva. Mi iz Opštinske uprave smo danas ovdje došli da zajedno to podjelimo našim sugrađanima, na jedan način koji je propisan u ovim uslovima. Pored ove pomoći, opština Srebrenica ima još podsticaja za poljoprivredu u toku ove proljetne sjetve. Već je istaknuto obavještenje da će Opština subvencirati poljoprivrednu proizvodnju u toku ove godine. Mi ćemo odgovoriti na zahtjeve proizvođača sa ciljem da im pomognemo finansijski, subvenciramo troškove sjemenskog materijala i đubriva koji su neophodni za proljetnu sjetvu.“, rekao je Cvijetin Maksimović, načelik odjeljenja za privredu i razvoj Opštinske uprave opštine Srebrenica.

Paketi koji su danas podijeljeni ispred Vatrogasnog doma u Srebrenici u mnogome su olakšali poljoprivredne radove žitelja sa područja opštine Srebrenica.

„Ovaj podsticaj dobro je došao za sav narod, ko god ima gdje šta da posije i uradi za ovo vrijeme koje je nastupilo, da čovjek ne može na drugoj strani nabaviti, da svoje proizvede..Od voća i maline uzgajam ovo sitno povrće, krompir i luk, krastavac, boraniju, pasulj i bijeli kukuruz. Sve što imam, sve što mi je potrebno ja proizvedem a ujedno i prodam.“, prokomentarisao je Ljubomir Savić, korisnik ove pomoći.

Piše S.V.