Početak školske godine u Srebrenici i Bratuncu

Nova školska godina 2018/2019. počinje 3. septembra. Oba upisna roka za đake su zvanično završena, ali na području Srebrenice i Bratunca upisna mjesta još uvijek nisu popunjena, te se učenici mogu upisati u neki od smjerova sa slobodnim brojem mjesta.

,,Završen je upis, međutim i ovih dana po neki učenik dođe. Oni koji se nisu upisali u željene škole u nekim drugim mjestima, ali to je manji broj učenika, dva do tri učenika su došla mimo tih rokova i mi im svakako omogućavamo da se upišu tamo gdje ima mjesta“- rekao je direktor Srednjoškolskog centra Srebrenica, Momčilo Cvjetinović.

Na zahtjev Srednjoškolskog centra Srebrenica, upućenom Ministarstvu obrazovanja dozvoljen je upis većeg broja učenika u odnosu na prethodne godine, a to je rezultat zainteresovanosti većeg broja učenika na ovom prostoru. Najveći broj upisnih mjesta rezervisan je za medicinske tehničare i farmaceutske tehničare, po 32 učenika, a za ove škole postoji i najveće interesovanje.  Gimnaziju je upisalo 20 učenika, dok u trogodišnjoj struci hemijski operateri i prerađivači hrane , trenutno ima 16 prijavljenih učenika. Direktor Cvjetinović smatra da je za Srebrenicu karakteristična oscilacija u broju učenika tokom školske godine, jer se učenici često na početku ili tokom školovanja prebacuju u druge škole.

U Srebrenici je od ove godine uveden novi smjer Hemijski operateri i prerađivači hrane u trajanju od tri godine, ali i ukinut smjer poljoprivredni tehničari.,,Ispostavilo se da uvođenje smjera poljoprivrednog tehničara nije bio dobar potez, iz razloga što je ovdje tradicija da su četverogodišnje škole one za koje se opredjeljuju roditelji, odnosno učenici“- rekao je direktor SŠC Srebrenica, Momčilo Cvjetinović.

Udzbenike za novi smjer propisao je Zavod za udzbenike i nastavnih sredstava iz Istočnog Sarajeva, te u je u školi dostupan spisak udzbenika.

Mnogi učenici iz Bratunca, Ljubovije, Milića, Skelana upišu skolu u Srebrenici, te svakodnevno putuju. Đački prevoz za učenike nije organizovan.

Srednju školu u Bratuncu upisalo je 115 učenika, u tri struke, odnosno pet smjerova. Smjer  građevinski tehničar je upisalo samo pet učenika, te zbog malog broja prijavljenih ove godine neće biti građevinskog smjera. Učenici koji su se prijavili  za građevinski smjer, pohađaće arhitektonski. Za ovu školsku godinu planirano je novo zanimanje, tehničar CNC tehnologije, za koju se pokazala velika zainteresovanost.

Broj učenika u Bratuncu se povećao u odnosu na prethodnu godinu, te i struktura učenika. ,,Kada je u pitanju etnička struktura učenika u našoj školi, ono što mogu reći da se iz godine u  godinu povećava i broj bošnjaka u našoj školi“- rekao je direktor SŠC Bratunac, Ljubiša Alempić.