Pobjednice Republičkog takmičenja iz istorije: ,,Nije bilo lako u 10 slajdova opisati takav događaj“

Pobjednice Republičkog takmičenja iz istorije

Danas smo u emisiji Dobar dan regijo ugostili pobjednice Republičkog takmičenja iz istorije Nikolinu Mijatović i Loru Tešić, kao i njihovog mentora profesoricu Savku Petrović. Tim Srednjoškolskog centra Bratunac pobijedio je u jakoj konkurenciji, sa temom ,,5. januar – Dan sjećanja na kravičke žrtve“. Originalno, temu je obradila Nikolina Mijatović, dok je Lora Tešić prvo radila prezentaciju o dr Miodragu Laziću, pa je potom postala dio tima sa Nikolinom.

Zbog epidemiološke situacije takmičenje nije održano da klasičan način, već putem prezentacija sa zadatom temom.

– Dobili smo obavještnje od Republičkog pedagoškog zavoda da će se takmičenje održati na ovaj način, zbog epidemiološke situacije. Tema je bila ,,Kultura sjećanja i pamćenja“. Svako je trebao da se bavi događajima iz svoje regije u proteklom periodu. Djeca su odmah prihvatila, nisam ni sama očekivala da će biti toliko zainteresovani. Pobjednička tema je Nikolinina, a Lora je bila dio tima, jer je i njena tema bila odlična. Ja sam tu bila da im pomognem, koliko je potrebno. Čestitam im, u ovako jakoj konkurenciji pobijediti, ali moram reći da sam nakon Regionalnog takmičenja i očekivala ovako nešto. Ocjenjivanje su vršili profesori sa fakulteta. Smatram da zaslužuju nagradu od škole i od Opštine – istakla je profesorica Savka Petrović.

Teme su zahtjevale istraživački rad, ali i domišljatost kako da se sve predstavi u ograničenim okolnostima. Iščekivanje rezultata je, takođe, odnosilo energiju.

Za pripremu prezentacije koristila sam tri knjige: ,,Krvavi Božić“ – Boro Miljanović, ,,Kravica otrgnuta od zaborava“ – Neđo Nikolić i ,,Kravica-predeo, ljudi i događaji“ – Bogoljub Nikolić i Stanoje Nikolić. Bilo je teško objasniti sve što se događalo tokom tih stradanja u samo 10 slajdova. Shvatila sam da mogu prikazati samo 5% stvari. Moram reći da mi je prvo na umu bila neka tema o Sarajevu, jer moji roditelji vuku porijeklo odatle. Rezultate smo čekali prilično dugo i svaki dan provjeravali sajt RPZ-a, a saznali smo ih  preko sestrine drugarice – rekla je Nikolina Mijatović.

– Moji su, takođe, iz Sarajeva, pa sam prvo radila temu vezanu za dr Miodraga Lazića. To je čovjek koga ne smijemo zaboraviti i koji je pomagao svima, nevezano za naciju. Bazirala sam se najviše na priče o njegovim djelima, a  za neka sam direktno čula od svojih srodnika. Kasnije sam radila u timu sa Nikolinom, pomogla sam joj onoliko koliko sam mogla oko njene prezentacije. Nije bilo lako u ograničenom broju slajdova sve predstaviti – nadovezala se Lora Tešić.

Uskoro počinje i upisni rok za novu ,,klasu“ srednjoškolaca, pa smo gošće pitali o tome šta mogu da očekuju. Nikolina i Lora su u elektrotehničkoj školi. Obje su istakle zadovoljstvo školom i preporučile da se budući srednjoškolci odluče za neku od struka koje su dostupne u SŠC Bratunac (elektro, arhitektura, mašinstvo).

Profesorica Petrović je, takođe, naglasila da je školi zadovoljstvo što ima ovako kvalitetne đake, kao i da se ona kao nastavnica u osnovnoj školi trudi da predstavi potencijale ove obrazovne ustanove. Naglasila je da iz ove škole možete upisati i fakultete koji možda ne djeluju kao srodne oblasti, jer recimo srpski jezik učenici imaju sve četiri godine.

Piše: M.V.