„Petrovdanski dani 2020“ sinoć zvanično otvoreni u velikoj sali Kulturnog centra u Srebrenici

Tradicionalna memorijalna, kulturna, sportska i humanitarna manifestacija “ Petrovdanski dani 2020″ sinoć je zavnično otvorena u velikoj sali Kulturnog centra u Srebrenici u prisustvu manjeg broja osoba. Juče, na Ivanjdan, na Ravnoj njivi, oko 100 ljudi tradicionalno je bralo travu ivu i o ovoj aktivnosti doktor Radomir Pavlović, direktor Nacionalnog parka „Drina“ rekao je sljedeće:

„Manifestaciju branja trave ive po prvi put ponovo organizujemo nakon rata. Od devet do jedanaest časova učesnici su brali ovu travu ali i prisustvovali edukaciji diplomiranog inženjera Dušana Kovačevića. Program je obuhvatio i takmičarski dio poput bacanja kamena s ramena i povlačenje konopca kojim smo dodatno okupili Srebreničane. Ove manifestacije su nekada bile popularne na ovim prostorima i nadamo se da ćemo ovogodišnjim pokretanjem istih narednih godina privući veći broj ljudi.“

Danas, u srijedu, planirana je „Tribina o Jovanu Dučiću“ Slaviše Pavlovića u 18 časova, odnosno Književno veče Vladimira Kecmanovića u Narodnoj biblioteci u Srebrenici.  U četvrtak, 09. jula, održaće se Humanitarna akcija dobrovoljnog darivanja krvi u 9.00 časova u JZU Dom zdravlja Srebrenica. Istog dana u 15.00 časova održaće se okrugli sto na temu „Stradanje Srba u 20. vijeku“ u kojem će učestvovati prof.dr Veljko Đurić Mišina, Nemanja Dević i ostali. U 17.00 časova će doktor Radomir Pavlović održati promociju knjige „Crne marame Srebrenice“ u Narodnoj biblioteci u Srebrenici. Narednog dana, u petak 10.07. u 13.00 časova planiran je obilazak porodica poginulih , RVI i demobilisanih boraca. Večernje bogosluženje u subotu 11.07., kao i paljenje Petrovdanskih lila uz koncert Duhovne muzike- Sestre Savić i razgovor na temu „Jerusalim i Sveta zemlja“ održaće se u 18.30 u porti Hrama Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici. U 20.00 časova istoga dana doktor Radomir Pavlović održaće promociju knjige „Crne marame Srebrenice“ u JU OŠ „Kosta Todorović“ u Skelanima.

Posljednjeg dana manifestacije, u nedjelju 12.07. na Petrovdan, u 9.00 časova održćaće se Sveta liturgija u Hramu Pokrova Presvete Bogorodice u Srebrenici. U 10.30 planiran je obilazak groblja (vojničko groblje Bratunac, Biljača i Sase), prevoz će biti organizovan ispred Z marketa u Srebrenica. Parastos, paljenje svijeća i polaganje cvijeća poginulim borcima i civilima na Petrovdan 1992. godine, kulturno-umjetnički program u Spomen-obilježju na Zalazju, dok će Momir Kecmanović predstaviti „Stradanje Srba Srebrenice 1992-1995“ u Parohijskom domu „Stefan Despot Lazarević“u Srebrenici.