Ove mjere se mijenjaju poslije 27. aprila u Republici Srpskoj

Ocjenjujući da je trenutna epidemiološka situacija u Republici Srpskoj stabilna, glavni koordinacioni tim RS razmatrao je danas mogućnost ukidanja pojedinih mjera ograničenja i zabrane, nakon 27. aprila 2020. godine.

Predsjednik Vlade RS Radovan Višković, predsjednica RS Željka Cvijanović, srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ministar zdravlja i socijalne zaštite Alen Šeranić i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija preporučili su Republičkom štabu za vanredne situacije da nakon 27. aprila svojim zaključkom omogući osobama koje imaju 65 godina i starijima izlazak iz svojih domova svakog radnog dana, u periodu od 7 do 10 časova.

Preporučeno je i da se, nakon 27. aprila, uz posebne mjere, dozvoli rad za šalter sale, trgovinske, zanatske i uslužne radnje manje po površini i manje rizične, te za dostavu i šaltersku prodaju termički pripremljene hrane, pod posebnim mjerama, bez posluživanja na licu mjesta.

– Glavni koordinacioni tim preporučio je da se, uz posebne mjere, dozvoli rad i prodavnicama namještaja, radnjama sa informatičkom i telekomunikacijskom opremom, te uslužnim radnjama, kao što su auto perionice, vulkanizerske radnje, automehaničarske radnje, perionice tepiha, hemijske čistionice, uz sve propisane mjere zaštite.

Takođe, preporučeno je da se dozvoli rad muzejima i bibliotekama u vremenu od sedam do 19 časova, bez organizacije promocija, ili bilo kakvih javnih okupljanja i uz kontrolisan broj korisnika i poštivanje svih higijenskih mjera – saopšteno je nakon sastanka.

Istaknuto je da će prije donošenja odluke o dozvoli rada za navedene djelatnosti, svima biti predočeno kako treba da organizuju rad u novonastaloj situaciji, uz obavezno i strogo poštivanje svih higijenskih mjera, kao što je obavezna dezinfekcija prostora, nošenje zaštitnih maski i rukavica, vizira, poštivanje fizičke distance od dva metra i drugo.

Građanima su zahvalili na odgovornosti i disciplinovanom ponašanju i još jednom ih podsjetili da se strogo pridržavaju propisanih mjera, s ciljem suzbijanja širenja novog virusa korona. Apelovano je i na lica kojima je određena kućna izolacija da se strogo pridržavaju propisanih mjera.

Izvor: infobirac.com