Otvoreni 13. “Dani maline“

Danas u 11 časova otvoreni su 13. “Dani maline Bratunac 2019“. Sajam su otvorili: načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović, načelnik opštine Srebrenica Mladen Gruijičić i Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede. Prije otvaranja priređen je kulturno – umjetnički program od strane KUD “Most“ Bratunac.

“Znamo da je opština Bratunac najveći proizvođač malina i jagodičastog voća na ovom području. Oko 1.300 domaćinstava bavi se ovom proizvodnjom i očekujemo da se taj broj poveća, jer smo obezbijedili maksimalne uslove za ovu proizvodnju. Urađen je sistem za navodnjavanje na području cijele opštine, formiran je rasadnik sa kvalitetnim sadnicama, a imamo i inženjere koji savjetodavno pomažu poljoprivrednicima. Prošle godine smo imali nisku cijenu usljed krize na svjetskom tržištu, ali ovo nije kultura koja se uzgaja na jednu godinu. Plan je bio da imamo štandove i u gradu, ali zbog visokih temperatura preselili smo ih sve u dvoranu“ rekao je načelnik Mlađenović.

“Želim da iskažem svoje veliko zadovoljstvo što sam danas ovdje, na ovoj već tradicionalnoj manifestaciji “Dani maline“. Želim da se zahvalim svim ljudima koji su uložili napor da danas prikažu svoje proizvode. Ministarstvo je sa svoje strane iuvijek podržavalo manifestacije ovog tipa širom Republike Srpske, jer je prepoznalo da je prepoznalo da su ovakvi događaji najbolji da se proizvođači međusobno upoznaju i da razmjene iskustva. Ministarstvo je u 2018. godini izdvijilo 1.5 miliona KM za proizvođače malina, od čega je opštini Bratunac pripalo 502.000 KM“ rekao je Dragan Zarić iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske.

“Danas imamo čast da budemo u gosti u Bratuncu, našoj bratskoj opštini na manifestaciji koja je od značaja za obe opštine, jer su naše dvije opštine najveći proizvođači maline. Ovo afirmiše male privrednike i proizvođače da se pokušaju udružiti kako bi mogli proizvesti veće količine proizvoda i da bi mogli plasirati proizvode na inostrano tržište“ rekao je načelnik Grujičić.

Danas su dodijeljene nagrade najuspješnijim malinarima. Prvu nagradu dobio je Ivan Stojanović, drugu Rade Obradović, dok je treća nagrada pripala Miletu Zekiću.

“Bavim se malinarskom proizvodnjom od 1995. godine. Potrebno je dosta rada, truda cijele porodice. Ovo mi je već treća zlatna medalja, a bilo je i srebrenih i bronzanih medalja. Ovde se nagrađuje kvalitet, ocjenjuje se izgled malinjaka, higijena i sve što ide uz proizvodnju“ rekao je “šampion“ ovogodišnjeg sajma Ivan Stojanović.

“Imam oko šest dunuma maline. Zadovoljan sam prinosom i kvalitetom maline. trenutno beremo jesenju malinu – polku. Prije osamnaest godina sam zasadio malinu kada sam ostao bez posla. Prošle godine je cijena bila niža, ali ako ove bude 2,50 KM ili više, to bi moglo biti dovoljno da podmiri neke osnovne kućne potrebe“ rekao je osvajač “srebrne maline“ Rade Obradović iz Opravdića kod Kravice.

U međuvremenu održano je stručno predavanje na temu “Proizvodnja i zaštita maline“. Od 15 časova nas očekuje predavanje na temu “Plastenička proizvodnja povrća“. Predavači su Lejla Vičević i Emin Rustemović.

U 15 časova je i izvlačenje nagrada za posjetioce, koje će biti održano i u 18.00, kao i sutra od 12 časova. U 17 časova biće proglašena najuređenija dvorišta, a 20 časova biće podijeljene zahvalnice izlagačima.

Sutra od 10 časova na programu je i izložba pasa. Ujedno, sutra se “Dani maline Bratunac 2019“ završavaju.

M.V.