Otvoren granični prelaz Skelani-Bajina Bašta

Nakon dužih administrativnih pojedinosti stanovnici Bajine Bašte koji imaju zemljišne posjede u Skelanima, opština Srebrenica, konačno su dočekali da se ovaj granični prelaz otvori. Zatvaranje granice na rijeci Drini, na graničnom prelazu Skelani-Bajina Bašta najviše je pogodilo poljoprivrednike koji imaju posjed na drugoj strani.

U pitanju je oko 500 vlasnika, stanovnika opštine Bajina Bašta, koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Na desetine hektara zemlje ostalo je neobrađeno. Prilikom prelaska autom ili pješke sva lica su obavezna da sa sobom imaju zaštitnu opremu, maske i rukavice, i da dežurnom inspektoru naznače pravac kretanja tj odredište i parcelu gdje će obavljati poljoprivrednu djelatnost, vrstu kulture koju obrađuju kao i da ostave broj telefona radi eventualne kontrole da li se lice nalazi na navedenoj parceli.

„Riječ je o stanovništvu koje je raseljeno pre rata, tokom rata i poslije rata i koji, većina imaju samo svoje stambene objekte na desnoj obali rijeke Drine, tj u Bajinoj Bašti. Pokrenuli smo inicijativu nakon dobijanja informacije da je granični prelaz prema Mađarskoj moguć, da stanovništvo koje ima obradivo zemljište u Mađarskoj ide iz Srbije. Nakon toga smo uputili zahtjev preko ambasade Bosne i Hercegovine u Beograd, kao i preko Vlade Republike Srpske i Kriznog štaba i Ministarstva poljoprivrede Republike Srpske i Srbije.“, izjavio je potpresjednik SO Srebrenica, Glišić Dragić.

Već prvog dana, do policijskog časa u 12 časova, granični prelaz je prešlo dvadesetak automobila, a u narednim danima se očekuje porast.

„Dva mjeseca kako je uvedeno vanredno stanje, kako nije bilo prelaska preko mosta, ništa nije rađeno, ništa nismo pipnuli. Za dva mjeseca trava je porasla,nije obrađivano ništa, biće tu sigurno dosta pada u kvalitetu. Ipak mislim da ćemo stići i da ćemo odraditi sve, uz pomoć prehrane. Ja se nadam da će se sve vratiti u normalu.  Posadio sam borovnicu i već je počela da cveta, nadam se da ću imati roda ove godine.“, prokomentarisao je Dane Pavlović, poljoprivrednik iz Skelana sa prebivalištem u Bajinoj Bašti.

„Živim u Bajinoj Bašti, ali imam malinu dole u Crvici. Sad idem prvi put kako je uvedeno ovo vanredno stanje. Imam oko 5 000 sadnica maline. Nije se ulazilo nikako kako je krenula nezgoda, videćemo šta će biti. Pri prelasku granice mora se imati posedovni list ili traze ugovor o zakupu zemljišta, pošto puno ljudi ima sa neregulisanim imovinskim pitanjem.“, rekao je Predrag Jovanović, takođe poljoprivrednik koji se suočava sa ovom vrstom problema.

U međuvremenu saznali smo da će granični prelaz Skelani-Bajina Bašta, pored poljoprivrednika, biti otvoren i za lica koja rade u Srbiji, a imaju mjesto prebivališta u BiH, i obratno.

„Obaveštavamo sva lica sa boravkom u Srbiji ili BiH koji imaju zaposljenje u Srbiji ili BiH da od danas mogu nesmetano prelaziti preko graničnog prelaza Skelani -Bajina Bašta. Uz lična dokumenta potrebno je ponijeti dokaz o zaposljenju koji izdaje poslodavac.“, saopštio nam je Dragić Glišić potpredsjednik SO Srebrenica.