Organska proizvodnja maline na području opštine Bratunac

U okviru projekta „Unapređenje poljoprivredne proizvodnje i ruralnog razvoja kroz savremenu tehnologiju proizvodnje maline u organskom postupku“ u Bratuncu je održana obuka za proizvođače maline.

Vojka Pavlović pod malinom ima dva duluma zemlje, a ima i dulum kupine. Devet članova njene porodice angažovano je u ovom poslu, a u projektu učestvuje kako bi, osim sadnica ogranske proizvodnje, dobila i sistem za navodnjavanje.

“Imam dobru malinu, dobru kupinu, zadovoljna sam, ja sam kupila sadnicu iz Pecke iz rasada. Prošla sam dobro sa malinom, prošla sam dobro sa kupinom, sve što uradim sa onom mojom vodom ja sam prezadovoljna. Imala sam baštu, imala sam paprika više od sto kila”, rekla je Vojka Pavlović.

Miloš Mlađenović iz Bratunca proizvodnjom maline bavi se šest godina. Ove godine je u svom malinjaku ubrao gotovo pet tona maline.

„Prijavio sam se da proširim malinjak, takođe da saznam nešto novo. Svi u porodici smo uključeni u ovaj posao, a organska proizvodnja jeste zahtjevnija, ali nadamo se da ćemo i to savladati u uspješno raditi“, izjavio je Miloš Mlađenović.

I Muzafera Zulanović iz naselja Voljavica učestvuje na edukaciji u okviru ovog projekta.

„Imam dva duluma malina i želim da još proširim. Do sada sam pravila sokove, a sa organskom malinom planiram praviti slatko, džemove, sve te svoje proizvode, to je zdrava hrana, a mogu od toga lijepo da živim. Sad ću uzeti, i opet ću gledati da se proširivam i organsku proizvodnju. Držim i stoku, petljam, od ovoga može da se živi, ko hoće da se radi, može da živi“, rekla je Muzafera Zulanović.

Projekat provode UŽ “Podrinje 1” i Opština Bratunac kroz regionalni program lokalne demokratije na Zapadnom Balkanu – ReLOaD. Finansira ga Evropska unija, a implementira UNDP.

„Kroz projekat će biti podržano deset korisnika koji će dobiti po 1200 sadnica maline, sisteme za navodnajvanje ili sisteme za orošavanje, kao i pakete za zaštitu i prehranu organske maline. Cilj projekta je da Bratunac postane začetnik proizvodnje organske maline jer imaju uslove za to i da se organska malina počne proizvoditi, jer je to naša budućnost“, izjavila je predsjednica UŽ „Podrinje 1“ Brankica Bošković.

„Velika je konkurencija ne samo kod nas, već u cijelom svijetu. Onaj ko želi da opstane na tržištu mora da obezbijedi kvalitet i količinu po jedinici površine, a osim te primarne proizvodnje bitna je i organska proizvodnja jer sve više se traži malina u vidu organske proizvodnje, zato smo i krenuli sa ovim projektom. Pošto je Bratunac obezbijedio sve uslove za organizaciju ove proizvodnje – od rasadnika preko savjetodavne službe, pritivgradne zaštite, sistema za navodnjavanje, sigurno ovakvi projekti dobro dođu za naše proizvođače, gdje osim stručne pomoći, prolaze i predavanja, i Opština je uvijek tu da ovakve projekte prodži”, rekao je načelnik opštine Nedeljko Mlađenović.

U Bratuncu je u toku i proširenje mreže sistema za navodnjavanje koji je najviše od koristi malinarima.