Opština Ilidža podržava rad Memorijalnog centra sa 25.000 Konvertibilnih maraka

12.05.2021 Piše: urednik

SAOPŠTENJE ZA MEDIJE

Općine Ilidža Nermin Muzur: Veza Srebrenice i Ilidže je neraskidiva!

Načelnik Općine Ilidža Nermin Muzur, predsjedavajući Općinskog vijeća Ilidža Tarik Stambolić i zamjenik predjedsjedavajućeg Općinskog vijeća Samir Avdić, posjetiili su danas Memorijalni centar Srebrenica gdje su se susreli sa direktorom Emirom Suljagićem te su imali priliku vidjeti rezultate rada MC-a, upoznati mlade istraživače i saznati više o planiranim aktivnostima za 26. godišnjicu genocida u Srebrenici. Ovom prilikom, načelnik Muzur je potvrdio da će Općina Ilidža u svom godišnjem budžetu planirati redovno izdvajanje od 25.000 KM za potrebe podrške aktivnostima Memorijalnom centru.

"Posjeta Srebrenici uvijek sa sobom nosi jednu težinu, ali ovog puta mi je lakše, kada vidim mlade ljude koji rade, kada vidim koliko se napravilo na toj kulturi sjećanja na genocid nad Bošnjacima sigurne zone "Srebrenica", koliko smo napravili zajedno iskoraka da društvo i svijet ne zaborave juli 1995. godine. Lična svjedočenja, prikupljanje predmeta, publikacije, stalna borba protiv negiranja genocida, ali i obnova infrastrukture, vraćaju mi nadu da smo kao država sazreli za izgradnju ove institucije", kazao je načelnik Muzur.

"Obećanjem podrške Općine Ilidža, ova lokalna zajednica se pridružila koalicija općina i gradova koje redovno pomažu naše aktivnosti. Zahvalni smo im na tome, a posebno na činjenici da je načelnik Muzur izrazio zanimanje i poštovanje za ono što je urađeno. Njegove riječi ohrabruju i nadam se da ćemo zajedno raditi na projektima od važnosti za generaciju koja dolazi", poručio je direktor Memorijalnog centra Srebrenica Emir Suljagić.

"Srebrenicu i Ilidžu vežu ljudi. Mnogi Bošnjaci Srebrenice svoje utočište su pronašli na području Ilidže. Mnogi među njima danas obnašaju važne funkcije, vode poslove i pokreću nove stvari u našoj općini. Bez njih i naša zajednica bi bila drugačija. Uvijek ću biti tu da podržim povratak Srebrenčana u Srebrenicu, da učinim da Ilidža ostane otvoreno mjesto za njih i prostor u kojem će se osjećati sigurno i da zajedno mijenjamo stvari kako bi sačuvali sjećanje na sve one koji su ubijeni u genocidu", zaključio je načelnik Muzur.