Opština Bratunac ,,rekorder'' po dužini toka Drine

28.04.2021 Piše: urednik

Nacionalni park "Drina"U ranijim tekstovima prenijeli smo vam mnogo zanimljivosti vezanih za rijeku Drinu, kao zaštitni znak naše regije i ono po čemu smo prepoznatljivi. Na svom putovanju, dugom 346 kilometara, Drina prolazi kroz veći broj gradova i opština. Interesantno je da najduži dio drinskog toka prolazi kroz opštinu Bratunac, jer se kompletna istočna strana opštine od Žlijebca do Poloma naslanja na Drinu u dužini od 68 kilometara. To je oko 20 procenata kompletnog toka. U daljem tekstu donosimo vam dužine toka Drine u većini lokalnih zajednica kroz koje prolazi.

Drina je više od 200 kilometara granična rijeka između Srbije i Republike Srpske, odnosno Bosne i Hercegovine. Prve dvije pogranične opštine na ovoj rijeci su Srebrenica i Bajina Bašta. Tok Drine kroz područje srebreničke opštine dug je 45 kilometara. Sa druge strane Drine, Bajina Bašta ima obalu dugu 60 kilometara.

Zanimljivo je da Drina bratunačku opštinu graniči sa tri opštine u Srbiji: Bajina Bašta, Ljubovija i Mali Zvornik. Opština Ljubovija izlazi na Drinu dužinom 38 kilometara, a Mali Zvornik kraće.

Gradovi Zvornik i Bijeljina sa jedne, odnosno Loznica i Šabac sa druge, uz opštinu Bogatić, obuhvataju donji tok Drine. Kroz područje Zvornika Drina protiče oko 53 kilometra. Što se tiče Bijeljine, ona je sigurno u vrhu kada se govori o dužini drinske obale, ali pošto je donji tok Drine (od gradskog naselja Zvornik pa dalje) dug 91 kilometar, a do Glavičica (prvo naselje koje pripada Bijeljini) ima oko 30 kilometara, jasno je da je manje od 68 kilometara. Sa druge strane Loznica ima obalu Drine dugu 35 kilometara, Šabac svega nekoliko kilometara, a Bogatić slično Loznici ili Ljuboviji.

U gornjem toku, gdje Drina ne čini granicu, rijeka prolazi velikim dijelom opštine Višegrad, 26 kilometara u opštini Foča, a prolazi i kroz opštine: Rogatica, Goražde (približno 20 km), Novo Goražde, Rudo i Ustikolina. Naglašavamo da u ovom dijelu, najčešće, obje obale pripadaju jednoj opštini, osim nekoliko izuzetaka, gdje je riječni tok prirodna granica opština i entitetska na jednom manjem prostoru.

Za sve opštine kroz koje prolazi, Drina je izrazito važan resurs. Potencijal za razvoj turizma, ribolova, sportova na vodi je veliki, samo treba svi da zaštitimo blago, koje je najviše ugroženo našim radnjama.

Piše: M.V.