„Omladinski program“ sa timom „Parfemdžije“ iz SŠC Srebrenica

U ovosedmičnom izdanju „Omladinskog programa“ razgovarali smo sa grupom „Parfemdžije“ iz Srednjoškolskog centra Srebrenica. Riječ je o hemijsko-farmaceutskoj sekciji, koju čini nekoliko učenika i profesora, koji su pokrenuli i projekat dizajna i proizvodnje parfema, kojim su i pobijedili na Inostu mladih. Kakvi su im planovi, za šta je ko zadužen u timu – bile su teme naše emisije.

„Tim iz naše škole koji se zove ‘Parfemdžije’ je pobjednik na takmičenju ‘Inosta mladih’ sa temom ‘Dizajn i proizvodnja parfema’. Poslije toga smo dobili ponudu od strane Ministarstva za tehnološki razvoj RS, gdje su nam predložili da nastavimo takmičenje koje se zove ‘Takmičenje za najbolju tehnološku inovaciju’ koje se zajednički održava u RS i Srbiji. Iako je to za nas bio, da tako kažemo, veliki zalogaj, pristali smo na to i ušli smo u proces takmičenja. Od aprila do danas imali smo nekoliko faza koje smo morali preći, i ušli smo u finale sa još pet ekipa iz RS. Finale će biti održano 13. decembra, najvjerovatnije u Banjaluci“, izjavila je Svetlana Tomić, mentor tima „Parfemdžije“.

„Pripreme za finale i dalje teku. 26. novembra imamo zakazan skajp trening, iz razloga što su timovi rasuti po cijeloj državi, pa da bi im bili smanjeni troškovi odlaska, putovanja… Ovaj trening će biti presudan za finalno takmičenje, odnosno na treningu će se ekipe pripremati za način kako to zapravo sve treba da izgleda i o čemu treba da govore. Na tom treningu biće i ispitani od strane žirija, zapravo, na neki način, biće održana recenzija od strane žirija iz RS i Srbije. Naš organizator je Tehnološki fakultet Novi Sad, Tehnološki fakultet Beograd i Ministarstvo tehnološkog razvoja RS“, dodala je profesorica Tomić.

Srebrenički tim čine dva mentora Rada Popović, profesor farmaceutske grupe predmeta, i Svetlana Tomić, profesor hemijske grupe predmeta, kao i profesor Svetlana Jovanović, dopunski član mentorskog tima.

Riječ je o zajedničkom projektu hemijske sekcije i sekcije za farmaceutsku tehnologiju. Osim profesora, tim čine učenici: Tijana Marković, učenica četvrtog razreda farmacije; Marica Milosavljević, učenica trećeg razreda gimnazije; te dvoje bivših učenika, sada studenata – Ilija Gengo, student Farmaceutskog fakulteta u Bijeljini, i Lidija Polić, student Hemijskog fakulteta u Novom Sadu. Pošto oni nisu tu, zamjenjuju ih Vukašin Jovanović i Elma Salkić, učenici drugog razreda medicine.

„Ja u ovoj grupi nosim, da tako kažemo, titulu dizajnera, s obzirom da mi dizajniramo parfem za određenu osobu, na osnovu ankete, a svaka osoba je jedinstvena, kao i parfem koji stvaramo za tu osobu. Tako da, kada upoznam tu osobu, razgovaram s njom, ispunimo anketu, važno je uhvatiti tu esenciju osobe i prenijeti je u taj parfem“, rekla je Tijana Marković, koja u timu ima ulogu dizajnera.

„Ja se bavim pitanjima promotivnog materijala, fotografije, dizajna ambalaže. Ovo je vrlo kreativan posao, treba da se posvetite, da istražite detaljno, zajedno sa dizajnerom radim na svakom parfemu, sve zavisi kakvu poruku taj perfem šalje, za kakvog kupca je, tako ja zaključim kakvu sliku hoću, kakav baner ili kakvu ambalažu. Svi sarađujemo, isprepletani su nam zadaci, tako da svi zajedno činimo ovaj naš projekat“, rekla je Marica Milosavljević.

„Naše parfeme karakteriše originalnost, autentičnost i prije svega – kvalitet. Imaju ekološko pakovanje čiji je cilj da stavi akcenat na sam sadržaj, a ne da zavara kupca. Naš rad ima dva koncepta, jedan je edukacioni koji je sistematski i stalan, a drugi je tržišni koji nam omogućuje saradnju sa potencijalnim kupcima i sa zainteresovanim stranama. Naši potencijalni kupci su sve one osobe koje su ekološki osviještene, koje su svjesne sebe i koje, prije svega, cijene naš rad i ono što mi radimo“, izjavio je Vukašin Jovanović, jedan od članova tima.

„Mi smo svjesni da će naši proizvodi naći put do kupca, a oni traže osobu koja je svjesna jedinstvenosti tih parfema, jer su dobijeni prirodnim putem. Nas motiviše to što u ovoj sekciji dobijamo mnoga znanja iz farmaceutske oblasti, zato što mi kao medicinski tehničari nemamo tu priliku“, dodala je i Elma Salkić, članica tima „Parfemdžije“.

Tim SŠC Srebrenica „Parfemdžije“ možete pratiti i na Facebook stranici: https://www.facebook.com/Parfemd%C5%BEije-112509240210895/