„Omladinski program“- Jovana Todić i Valentina Matić o korona virusu i on line nastavi u Bratuncu

Jovana Todić i Valentina Matić, učesnice  škole novinarstva za mlade „Plugged in to Positive Narratives: Community Journalism in Birač“, koju je realizovalo Udruženje „Prijatelji Srebrenice“ zahvaljujući podršci programa Bosnia and Herzegovina Resilience Initiative (BHRI) i članice novinarske sekcije iz OŠ „Branko Radičević“ iz Bratunca za vas su danas pripremile „Omladinski program“ na UPSMedia radiju. Njih dvije su za danas pripremile kraće eseje i radove o korona virusu i on line nastavi u Bratuncu, ali su pomenule i koliko im nedostaje škola i druženje.

 

“Za danas sam vam pripremila vjerovatno najaktuelniju temu, ne samo u našem gradu, regiji i državi, nego i u cijelom svijetu, a riječ je o korona virusu. Konkretnije, danas ćemo govoriti o korona virusu u Bratuncu i o virusu iz perspektive nas tinejdžera. U opštini Bratunac do sada nije zabilježen nijedan slučaj zaraze korona virusom. Takođe, opština Bratunac je preuzela sve mjere zaštite od istog i iz tog razloga u našoj opštini nema zaraženih. Ta činjenica je vjerovatno najviše i pomogla prekidu širenja ovog virusa u našoj opštini, odnosno našim prostorima. Iako su govorili da treba da se zatvori život, pored zatvorenih lokala i radnji, u Bratuncu i dalje odjekuje smijeh i svi normalno žive. Naravno, sve se odvija po propisima, što je za pohvalu i postoji minimalan broj kazni za nepoštovanje pravila. Bratunčani nisu oduševljeni pravilom nošenja maski i rukavica, ali ipak ih nose jer je zdravlje na prvom mjestu.

Naš grad je, prije pandemije, počeo da živi zbog raznih manifestacija, kako kulturnih tako i sportskih, koje su u posljednje vrijeme itekako prisutne. Nažalost, sve je prekinuto i odloženo ali smijeh se i dalje čuje našim gradom, čuje se iako zbog maske ne može da se vidi. Mislim da se mi mlađi ne plašimo virusa koliko bi trebalo. Sportistima je nateže pala zabrana kretanja i treniranja, ali određenu grupu njih vidimo na gradskom stadionu kako treniraju. U našem Bratuncu možda ovaj virus jeste promijenio način življenja, ali definitivno život ovdje nije stao. Ljudi se i dalje viđaju u mjestima udaljenijim od centra. Ako se svi budu pridržavali mjera, mi ćemo se što prije vratiti u školske klupe i na teren.”

Jovana Todić IX-2

 

„Za danas smo vam pripremili temu koja je, mogu slobodno da kažem, potresla cijeli svijet i nas, a to je korona virus. Pokušaću vam predstaviti kako to izgleda iz ugla jednog učenika, odnosno iz đačkog gledišta i kakav je to uticaj ostavilo na nastavak našeg daljeg školovanja. Tog 11. marta kada je pristigla naredba Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske o obaveznom obustavljanju vaspitno- obrazovnog rada kako u srednjim tako i u osnovnim školama radi preventivnog djelovanja i sprječavanja širenja korona virusa, to za nas učenike nije značilo samo zatvaranje škola i napuštanje đačkih klupa i učionica. To je na nas ostavilo jedan znatno jači utisak jer smo mi u tom trenutku bili primorani da iza sebe ostavimo jedan cijeli period našeg života, kog se svi rado prisjećamo. Svi znamo ono „ najljepši su đački dani“, s tim što ćemo mi nažalost kad se budemo prisjećali njih morati i da pamtimo i korona virus. Sedamnaestog marta je organizovana nastava na daljinu gdje smo mi učenici u mogućnosti da pratimo naše časove putem tv ekrana. Iako je sve ovo donekle nezgodno, nastavnici preko malih ekrana se trude da nam što više približe nove lekcije i gradivo, što je zaista teško jer časovi traju 5- 10 minuta. Ako postoje neke nejasnoće, mi smo u mogućnosti da se putem društveih mreža obratimo našim nastavnicima. Mi uzvraćamo odgovornošću i svaki put kada dobijemo zadaću, treba da budemo odgovorni i da je radimo. Moramo ozbiljno da shvatimo ovakav vid nastave. Svi oni učenici koji su mrzovoljno išli u školu i kojima je bilo preko glave učenja, vjerujem da bi sada sve dali da se vrati na staro. Većina nas smatra da ne postoji ništa što može da zamijeni jedan razred, jednu zajednicu, učionicu. Ja bih za kraj poručila svima da poštuju donešene mjere i da budu strpljivi jer će sve ovo proći.“

Valentina Matić IX-2