"Omladinski program" - 3.12.2019. - Gost Jesenko Osmanagić

03.12.2019 Piše: admin

U današnjem izdanju emisije „Omladinski program“ ugostili smo Jesenka Osmanagića, direktora Fondacije za kreativni razvoj iz Sarajeva. Ekipa Fondacije je proteklih nekoliko dana boravila u Srebrenici i Bratuncu, gdje su sa desetak mladih radili kratke filmove sa različitim temama.

„Mi provodimo jednu veću inicijativu u pet većih gradova u BiH, gdje ohrabrujemo mlade da rade svoje kratke videe, koji govore o nekim njihovim potrebama, kako u njihovim lokalnim zajednicama, tako i u širem društvu, a poslije ćemo imati priliku sve te mlade povezivati kroz jedan festival, gdje će iz tih pet zajednica biti prikazano 50 filmova široj publici. Osim Srebrenice i Bratunca, tu su i Zenica, Livno, Srebrenik i Jajce. Imamo mi već dužeg iskustva sa mladima u Srebrenici i Bratuncu, tako da sam ja bio siguran da ćemo imati dobro druženje i saradnju. I zaista, mladi su izašli sa dosta dobrih ideja, tako imamo priču o gašenju servisnih usluga, kao što su pekare, mesare, obućari, imamo priču mladih iz Bratunca da bi voljeli da imaju kvartovske, zelene parkove, imamo priču o problemu sa zapošljavanjem i odlasku mladih, problemu mladih zbog hipnotisanosti mobitelom, da su svoj socijalni život podredili tome, da ni sportske aktivnosti ni druženje nisu bitni naspram online aplikacija, zatim imamo priču o vršnjačkom nasilju, zaista dosta zanimljivih filmova“, rekao je naš sagovornik.

Iako filmovi nastaju u različitim sredinama, problemi sa kojima se mladi susreću i teme filmova su slični.

„Mogu reći da u velikom procentu svi mladi imaju slične probleme, suočavaju se sa nedostatkom prostornih kapaciteta, sa nedostatkom sadržaja, i kada postoje sadržaji nisu to sadržaji koji oni hoće nego nešto drugo. S druge strane, svi govore o vrijednostima nekog zdravog društva, tolerancije, saradnje, senzitivnosti prema drugima, o nekim temama i bojama koje bi učinile naše društvo boljim, a to je pohvalno“, rekao je Jesenko.

Desetak godina traje projekat u okviru kojeg mladi širom BiH prave kratke filmove o problemila u svojim lokalnim zajednicama.

„Slično je to sve, malo se toga promijenilo za tih desetak godina, slične su to stvari i pomaci su vrlo mali, posebno po pitanju stvaranja nekih jačih kapaciteta da se mladi mogu ohrabrivati. Mladi su svjesni problema, spremni su da unapređuju stvari, i to je dobro, treba im samo dati priliku“, smatra naš sagovornik.

Za kraj razgovora, upitali smo ga za poruku mladima:

„Glavna poruka je da bez vaše akcije, bez vašeg uključenja, nema nikakvog napretka, nema nikakve promjene. Koliko vi budete uložili u to da učestvujete, da se uključujete, i da činite dobro u zajednici, toliko će vaša zajednica biti bolja“.