Održano predavanje ,,Proljećni razvoj pčelinjih društava''

16.03.2021 Piše: urednik

U bioskopskoj sali bratunačkog Doma kulture održano je predavanje za pčelare na temu ,,Proljećni razvoj pčelinjih društava''. Prisustvovalo je oko pedeset pčelara. Predavanje je držao Saša Dragičević, diplomirani inženjer poljoprivrede-smjer stočarstvo, zaposlen kao Viši stručni saradnik za stočarstvo u ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. Događaj je organizovan u saradnji Udruženja pčelara ,,Kesten'' Bratunac i Regionalne savjetodavne službe.

Pčelarstvo je perspektivna grana, čiji se razvoj bazira na edukaciji, a kao i svaka oblast ima izazove sa kojima se susreće.

- Tema današnjeg predavanja je proljetni razvoj pčelinjih društava, s tim da ćemo se osvrnuti na period uzimljavanja pčelinjih društava, zimovanje, izlazak iz zimskog perioda i priprema pčelinjih društava za glavu bagremovu pašu. Osim proizvodnje meda, kao glavnog proizvoda, mogućnosti proizvodnje ostalih pčelinjih proizvoda su jako povoljne i široka paleta postoji. Sve više imamo  upotrebu pčela u liječenju, u apiterapiji, putem inhalacije para iz košnica. Ljudi postavljaju apikomore i pružaju pomoć osobama koji imaju problema sa disajnim putevima. Kao treći način možemo pomenuti razvoj pčelarstva u turističkim svrhama. Interesantno je da su pčelari, uglavnom, lica treće životne dobi, odnosno osobe koje odlaskom u penziju imaju višak vremena. Međutim u posljednjih desetak-dvadeset godina imamo jednu mlađu populaciju, koja je tragajući za poslom u pčelarstvu vidjela mogućnost profesionalnog bavljenja i zarade. Veliki problem u pčelarstvu predstavljaju klimatske promjene, od toplih jeseni i zima bez padavina, do hladnih i ekstremno hladnih proljeća i ljetnjih perioda sa mnogo padavina, što remeti prvo floru, a direktno utiče na sami ciklus pčelinjih društava - istakao je Saša Dragičević.

Bratunačko Udruženje pčelara ,,Kesten'' trudi se da omogući kontinuiran napredak svojih članova u znanjima iz ove oblasti.

Želim da vam se zahvalim na vašem dolasku da malo u etar pošaljete naše angažovanje da se pčelarstvo omasovi na području opština Bratunac, Srebrenica, ali i dijelu opštine Milići. Naše Udruženje je jedno od najjačih u okruženju i pokušavamo da ostanemo na tom nivou. Jedan od načina jesu i redovna predavanje. Svake godine imamo dva predavanja, jedno na početku, a drugo sredinom ili krajem godine. Isto tako, odlazimo na bar jedan ili dva Sajma. Prošle godine nismo mogli zbog pandemije koronavisrusa, ali valjda će ove godine biti moguće. Svrha ovih predavanja je da se izvrši edukacija pčelara još više, kako bismo što manje gubitaka pčelinjih zajednica imali, kako bi prinosi bili što veći i kako bi se Udruženje omasovilo. Mi moramo da shvatimo da je Bratunac opština poznata po proizvodnji jagodičastog voća, a da je tu veliki značaj pčelasrtva u oprašivanju, i to u udjelu od 70 posto. Apelujem na pčelare da se priključe u Udruženje kako bismo im pomogli da se pokrenu i počnu baviti pčelarstvom. Pčelari su zadovoljni sa predavanjima, jer nauče nešto, pokloni im se pažnja, a dovoljno je i da razmjene iskustva - naglasio je Marko Živković, predsjednik Udruženja pčelara ,,Kesten'' Bratunac.

Regionalnu savjetodavnu službu predstavljali su Dragan Zarić i Jadranka Bojić.

Piše: M.V.