Održani Gastro susreti Republike Srpske Vlasenica 2020.

Danas su u Vlasenici održani Gastro susreti na kojima je učestvovalo oko 30 izlagača iz cijele Republike Srpske, ali i Republike Srbije. Domaći izlagači pohvalili su se velikim brojem namirnica organskog porijekla kao što su: med, mlijeko i mliječni proizvodi, džemovi i slatka od voća karakterističnog za naše područje, ali i raznim rakijama, kao što su jabukovača, šljivovica i rakija od džanarika.

Organizatori ove manifestacije, Opština Vlasenica i Turistička organizacija Republike Srpske, izlagačima i posjetiocima priredili su i edukativni program. Predavanje o gastroturizmu održao je doktor Aleksandar Đurić, dok je o slavskim jelima govorio Predrag Tošić, profesor u Ugostiteljsko-turističkoj školi u Banja Luci, koji je za UPSMedia rekao:

„Na svojim predavanjima često ističem da je bitno da koristimo domaće proizvode i domaća jela, domaće namirnice. Da promovišemo našu tradiciju, kako u gastro, tako i u standardnom turizmu, što su u ovom slučaju slavska jela.

Slavska trpeza karakteristična je za naš narod, jer smo jedni od rijetkih koji slave slavu. Iz tog razloga je većina današnjih izlagača predstavila domaće proizvode koji se često nađu i na trpezama koje se organizuju u čast nekog sveca.“

„Ono što nudi Hercegovina, svoje autentične proizvode koji su različiti od onoga što se proizvodi ovdje, u Podrinju ili svega što se proizvodi u Krajini, karakteristična je za to podneblje. Ali ta raznovrsnost je upravo ta ljepota ukusa i doživljaja različite hrane koju neko želi da proba kada dođe u Republiku Srpsku.“, istakla je Nada Jovanović, direktor Turističke organizacije RS.

Izlagači su, kažu, prezadovoljni današnjom posjetom Gastro susreta u Vlasenici.

Desanka Nikolić, predsjednica Udruženje žena „Podrinje“ iz Vlasenice:

„Danas smo ovdje s ciljem da promovišemo naše proizvode i ručne radove što rade naše žene. Svaka žena je pripremila nešto od jela, sva jela su pripremljena proizvodima organiskim koje su žene na svojim imanjima proizvele. Svih 20 žena koje se danas ovdje nalaze, prezadovoljne su svojim proizvodima ali i posjetom prvih gastro susreta u našoj opštini. Kao što vidite mnogi koji i nisu iz opštine Vlasenica došli su da vide šta mi to ovdje nudimo.“

Nedeljko Milić, izlagač iz Vlasenice:

„Bavim se proizvodnjom meda, raznih poljoprivrednih proizvoda, džemova, kompota, imam zasad maline. Moja supruga pravi mliječne proizvode, razne sireve i već imamo mnogo kupaca. Takođe, pravim i razne rakije, izdvojio bih šljivovicu i jabukovaču, ali i rakiju od džanarika. Ja sam zadovoljan, potražnja je dobra, uopšteno nemam problema sa svojim proizvodima, ono što proizvedem i prodam.“

Prvo mjesto u takmičenju za najbolju rakiju osvojio je Dejan Đurđević iz Lazarevca, Đurić Vojin iz Vlasenice našao se na drugom, dok je treće mjesto osvojila je porodica Šulić iz Šekovića. Svi izlagači dobili su zahvalnice opštine Vlasenica i TO Republike Srpske.

Piše: A.A.