Održana konferencija o turističkim potencijalima Srebrenice

25.10.2019 Piše: admin

Malo od turističkog potencijala u Srebrenici je iskorišteno, slažili su se prisutni na konferenciji. Jedan od turističkih aduta koji treba iskoristiti svakako je Nacionalni park „Drina“ koji sa istorijskim gradovima, kanjonom Drine i jezerom Perućac predstavlja jedinstven turistički potencijal. Pokretanje Banje Guber jedan je od prioriteta opštinskog rukovodstva.

„Srebrenica ima turističke potencijale za turistički razvoj u budućnosti, zato i zaključci koje smo danas donijeli odnose se na budući razvoj Srebrenice, a to je prije svega projekat Banje Guber kao najvažnijeg projekta za razvoj opštine, i cijele regije, a drugi projekat je biodiverzizet Drina, koji bi obuhvatio Nacionalni park Tara, Nacionalni park Drina, kao i arheološki muzej u Skelanima“, rekao je Radomir Pavlović, direktor NP „Drina“.

Osim prirodnih resursa, područje Srebrenice obiluje istorijskim spomenicima. Ipak, ni muzej „Rimski municipium“ u Skelanima nije dovoljno iskorišten kako bi privukao turiste.

„Imamo šta da pokažemo kao jedini arheološki muzej u BiH, to stalno naglašavamo, muzej se nalazi na listi nacionalnih spomenika, imamo interesantan muzej od rimskih građevina. Uglavnom ljudi sa strane oji dolaze, ali domaći turisti nisu zainteresovani“, izjavila je Svjetlana Marković, direktorica muzeja „Rimski municipium“ Skelani.

Organizatori konferencije o turističkim potencijalima Srebrenice bili su Nacionalni park Drina i Turistička organizacija Srebrenica, a pokrovitelj konferencije Ministarstvo turizma RS.

„Opština Srebrenica će svakako imati podršku Ministarstva. Turistički potencijali su, nažalost, malo iskorišteni, ali evo radimo da oni budu iskorišteni u svom punom sjaju“, izjavila je Dragana Ristić, pomoćnica ministra za turizam i ugostiteljstvo RS.