Održana 4. posebna sjednica SO Vlasenica

Održana je 4. posebna sjednica Skupštine opštine Vlasenica, na kojoj su razmatrani izvještaji o radu lokalnih komunalnih preduzeća za 2018. godinu.

Načelnik opštine Vlasenica Miroslav Kraljević rekao je da su preduzeća „Čistoća“ i „Vodovod i kanalizacija“ već godinama u ozbiljnim finansijskim problemima, koji su rasli nakon diobe jedinstvenog komunalnog preduzeća 2001. godine, uzrokovanih enormnim povećanjem broja radnika, zaduženjem i uvećanjem troškova poslovanja.

Odbornici su nakon razmatranja izvještaja donijeli odluku da od narednog mjeseca usluge snabdijevanja vodom i odvoza smeća budu skuplje.
Načelnik Kraljević istakao je da su problemi doveli do pada kvaliteta komunalnih usluga i nemogućnosti da se ispune narasle obaveze prema državi i radnicima, višemjesečne blokade ručuna i pokretanja stečajnog postupka u oba preduzeća u prvoj polovini ove godine.
On je dodao da je ovakva odluka donesena da bi se obezbijedio kontinuitet pružanja komunalnih usluga na području opštine i spriječio kolaps lokalnih preduzeća „Čistoća“ i „Vodovod i kanalizacija“.

„Imali smo danas informaciju stečajnih upravnika u kakvom stanju su oba preduzeća i na osnovu svih tih njihovih kalkulacija došlo se do zaključka da je neminovno podići određene cijene naplate, da bi se poboljšali uslovi rada i kvalitet usluga u tim preduzećima“, rekao je Kraljević.

On je dodao da je na sjednici zaključeno da se nastave aktivnosti oko formiranja novog komunalnog preduzeća, koje će objediniti oba komunalna preduzeća i usluge koje pružaju.

„Stečajni upravnici su predložili određene cjenovnike, koje nismo prihvatili, ali Klub odbornika SNSD-a u dogovoru sa koalicionim partnerima je odlučio minimalno da poveća cijene troškova, samo da bi se obezbijedilo da ti sistemi funkcionišu“, rekao je Kraljević.

Zamjenik načelnika opštine Goran Đurić rekao je da će, prema novom cjenovniku, odvoz smeća za građane koji stanuju u kućama koštati 10 KM, koji stanuju u stanovima 9,10 KM, a u prigradskim naseljima 6,5 KM.

Cijena metra kubnog vode povećana je sa 0,74 KM na 1,10 KM.

Izvor: Opštinska uprava Vlasenica
Foto: Vlasenica24.info