Održan Sajam rukotvorina i ženske domaće radinosti u Vlasenici

U Vlasenici je održan Sajam rukotvorina i ženske domaće radinosti, na kojem je radove predstavilo 20 žena sa područja Vlasenice, Tuzle i Srebrenice, koje su zajedno prošle obuku u vještinama tradicionalnog ručnog rada, učeći, čuvajući i izrađujući tradicionalne motive svojih krajeva.

Sajam je rezultat projekta „Socijalno poduzetništvo za bolji dijalog i jaču ekonomiju“ koji zajednički provode Udruženje „Bosanske rukotvorine BH craft“ iz Tuzle i Udruženje žena „Podrinje“ iz Vlasenice.

Prije Sajma u Vlasenici, žene su imale priliku da pohađaju radionice tradicionalnog ručnog rada, nakon čega je uslijedila i dvodnevna radionica gdje su žene imale priliku da nauče osnove socijalnog preduzetništva i dobiju smjernice kako mogu započeti vlastiti biznis korištenjem postojećih resursa.

„Ono što je bitno istaći – žene su se zbližile, stekle nova poznanstva, dosta su i naučile, sada imaju priliku i da zarade“, istakla je Desanka Nikolić, predsjednica Udruženja žena „Podrinje“.

Žene će naučeno moći koristiti za sticanje prihoda u drugim organizaciajma ili radnim angažovanjem u Udruženju „Bosanske rukotvorine“, koje će sve njihove radove i otkupiti.

„Bosanske rukotvorine ženama koje počnu da rade za nas daju instrukcije i materijal, nakon što svoje radove privedu kraju, kvalitet se provjerava. Sve cijene mi određujemo sa našim korisnicama. I kada otkupimo, dalje je naša briga hoćemo li to prodati ili ne, a našim korisnicima plaćamo na kraju mjeseca, tako da one imaju siguran plasman svojih proizvoda“, istakao je Mirza Mulaosmanović ispred Udruženja „Bosanske rukotvorine“.

Sajam rukotvorina i ženske domaće radinosti kao i obuke koje su prethodile, omogućen je kroz projekat „Socijalno poduzetništvo za bolji dijalog i jaču ekonomiju“, čije aktivnosti se provode u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO.